El a afirmat că trebuie să existe condamnări în rândul celor care exploatează sau comercializează în mod ilegal lemn, precizând totodată că miercuri Guvernul intenţionează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să interzică pe termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată.

"Şi preşedintele, şi eu, şi Parlamentul putem să colaborăm ca să oprim un fenomen care există de mulţi ani în România şi anume fenomenul despăduririlor ilegale şi al acestei pieţe ilegale. Am avut nişte acuzaţii pe care mi le menţin la adresa unei doamne deputat fost ministru de la PNL, care s-a întâlnit cu Schweighofer şi promovează în Parlament interesele unei firme private şi susţin în continuare acest lucru şi am şi date în acest sens şi le are toată lumea, deja sunt publice. PNL şi PDL în loc să se gândească la binele ţării se gândesc la binele unor companii private. Asta am spus, nimic altceva, şi nici nu-mi schimb poziţia, în sensul că miercuri votăm pentru Codul Silvic, în sensul în care astăzi va fi pus pe site ca miercuri să adoptăm ordonanţa care interzice exportul de buştean, în sensul în care întărim Garda de Mediu, Jandarmeria Montană şi toţi cei care au atribuţii de combatere, măsuri concrete prin care facem ceva. Că trebuia să facem mai demult, că de ce, uite facem acum. Trebuie să avem condamnări pentru cei care taie ilegal şi trafichează ilegal lemn, dacă participăm toţi la acest efort, o să avem rezultate", a spus prim-ministrul Ponta.

Premierul a menţionat că marile probleme în ceea ce priveşte exploatarea lemnului nu sunt la Romsilva, ci în cadrul ocoalelor private.

"Şi în Gorj suprafeţele din ocoale private sunt mult mai mari decât suprafeţele de la Romsilva, deoarece în special în instanţă judecătorii au retrocedat suprafeţe foarte mari pe baza Legii 247 din 2005. Romsilva din ce avea în 2005 a rămas cu o parte mică. Marile probleme nu sunt la Romsilva, ci sunt în ocoalele private şi peste tot trebuie respectată legea, peste tot trebuie să fie condiţii foarte clare", a mai spus şeful Guvernului. AGERPRES