"Dacă nu avem o economie din ce în ce mai performantă, va fi foarte greu să avem resurse pentru a reduce inegalităţile, dar în momentul în care economia este mai competitivă, cred că este absolut necesară intervenţia statului, a societăţii civile, pentru a încerca să folosească aceste momente economice pozitive în reducerea inegalităţilor. Altfel, nu ne vor folosi la nimic şi, ca orice ciclu economic, la un moment dat se va opri şi va porni în partea de jos, după care, în perioada de criză, de unde tăiem? De la săraci tăiem, nu? Tăiem beneficiile sociale, creştem taxele, dar nu pentru toată lumea şi nu cele doar pentru cei foarte bogaţi. Deci, de fiecare dată când este criză, tăiem de la cei amărâţi. Când este creştere economică, câştigă cei puternici. Este o lege a junglei sociale care, printr-o strategie şi prin voinţă politică, trebuie, cu siguranţă, dacă nu va putea fi eliminată, dar oricum îmblânzită", a spus joi Ponta la o dezbatere organizată de Fundaţia "Friedrich Ebert" cu tema "Strategia Naţională privind Incluziunea Socială şi Reducerea Sărăciei 2014-2020.

Ponta a mai afirmat că în 2011 România se afla în situaţia actuală a Greciei şi a menţionat că aşteptările populaţiei sunt mari atunci când Guvernul spune că economia merge bine, iar nemulţumirea generată de lipsa unei perspective poate "izbucni în momente electorale".

"Aşteptările sunt mai mari în condiţiile în care spunem că economia merge bine şi datele economice arată bine, iar frustrarea şi nemulţumirea şi mai ales lipsa de perspectivă vor genera un tip de nemulţumire care poate izbucni în momente electorale şi eu cred că încerc să înţeleg de duminică încoace exact semnificaţia votului din Grecia. Cred că România, în 2011, arăta destul de aproape cu Grecia de acum, şi anume lipsa unei perspective, o operaţie mult prea lungă şi fără niciun fel de speranţă clară. Am văzut şi eu că prim-ministrul Samaras era lăudat de The Economist, de Financial Times, de Comisia Europeană, de toată lumea: 'Extraordinar, ce bine arată datele' (…), dar cei care trăiau în Grecia se pare că nu au avut aceeaşi părere cu Financial Times şi The Economist", a afirmat Ponta.

SURSA: Agerpres