Pompierii militari români aflaţi în Grecia au asigurat, atât pe parcursul zilei de marţi, cât şi noaptea de marţi spre miercuri, protecţia împotriva flăcărilor a Mânăstirii Profitis Ilias din zona Vilia.

„Noi misiuni de supraveghere și monitorizare a zonelor critice din Grecia

Ziua de ieri a fost dedicată în întregime protecției Mănăstirii Ekklisia Profitis Ilias, din zona Vilia, care este în continuare în pericol. Pompierii militari români, cu o autospecială de stingere, o cisternă, un autoturism de teren, un vehicul utilitar UTV și cu o dronă, au asigurat fără întrerupere zona respectivă (inclusiv pe timpul nopții) și au lichidat focarele, păstrând integritatea obiectivului.

În ceea ce privește misiunile operative, la solicitarea ofițerului de legătură elen, începând cu ora 12:00, pompierii militari români, cu forțe și mijloace, vor desfășura noi misiuni de supraveghere și monitorizare în zona Vilia.

Aria respectivă este încadrată astăzi la un nivel de risc de incendiu „mediu”, cu temperaturi ridicate și cu o viteză a vântului relativ scăzută, însă cu schimbări de direcție.” , se arată într-o postare pe Facebook a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Romania (IGSU).

Pompierii români salvează Grecia

142 de pompieri români au plecat vinerea trecută într-o nouă misiune în Grecia. Ei acționează timp de 10 zile în provincia Atica de lângă Atena. Printre aceștia sunt și pompieri care au participat la stingerea incendiilor pe insula Evia, lăudați de presa elenă pentru rapiditatea și experiența lor.

„Pompierii români care au venit în țara noastră pentru a se lupta cu focul par să provină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare”, a scris presa locală.

Peste 500 de incendii de vegetaţie au izbucnit în Grecia în ultimele săptămâni din cauza unui val de caniculă sever şi prelungit, temperaturile ajungând la aproape 45 de grade Celsius. Cel mai mare incendiu, izbucnit pe insula Evia lângă capitală, a ars timp de peste o săptămână la începutul lunii august înainte de a fi stins, distrugând zone forestiere întinse din nordul insulei şi forţând evacuarea a mii de persoane pe mare.