Autoritățile de la Varșovia vor propune ca tarifele la gaze pentru consumatorii casnici să fie plafonate la nivelul din anul 2022, a anunţat, vineri, 25 noiembrie, ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, a relatat agenția de presă Reuters.

Nu se va ține cont de veniturile consumatorilor

La fel ca şi alte ţări din Uniunea Europeană, Polonia se confruntă cu o creştere record a preţurilor la energie într-un moment în care sezonul rece al anului se apropie, iar cererea de gaze creşte.

„Noi propunem o îngheţare completă a tarifelor la gaze pe care gospodăriile le vor plăti, la nivelul din acest an, vorbim despre o sumă netă.”, a afirmatAnna Moskwa în cadrul unei conferinţe de presă. Oficialul polonez a subliniat că nivelul veniturilor consumatorilor casnici nu va fi luat în calcul drept un criteriu care să condiţioneze îngheţarea tarifului.

Polonia urmează să aprobe actul normativ în următoarele ore

Pe lângă îngheţarea tarifelor, în jur de 300.000 de gospodării din Polonia cu venituri reduse vor fi eligibile pentru a beneficia de sprijin din partea statului la plata facturilor la gaze. Măsurile propuse ar urma să coste statul polonez aproximativ 30 de miliarde de zloţi (echivalent cu 6,63 miliarde de dolari), a estimat ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa.

Polonia urmează să aprobe actul normativ în acest sens în orele următoare. Ulterior, acesta va fi supus votului în plenul Parlamentului de la Varșovia, a mai adăugat ministrul polonez al Mediului.

Polonia a cerut Germaniei să trimită lansatoare de rachete Patriot în Ucraina

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat, miercuri, 23 noiembrie, că a cerut Germaniei să trimită în Ucraina lansatoarele de rachete Patriot, care au fost oferite Poloniei, a informat agenția de presă Reuters.

„După noile atacuri cu rachete rusești, am cerut Germaniei ca bateriile Patriot oferite Poloniei să fie transferate Ucrainei și desfășurate la granița de vest a acesteia.”, a anunțat ministrul polonez pe contul său de Twitter. „Acest lucru va proteja Ucraina de noi pierderi umane și de pene de curent și va crește securitatea la granița noastră de est.”, a mai adăugat oficialul.

La începutul acestei săptămâni, pe 21 noiembrie, Polonia a declarat că va propune desfășurarea de lansatoare de rachete Patriot suplimentare în apropierea de granița cu Ucraina, în urma unei oferte venite din partea Germaniei.