Pandemia de coronavirus a făcut ravagii din punct de vedere economic și sanitar în întreaga Europă, iar PNRR-urile sunt o prioritate pentru toate statele membre ale UE, însă există și o serie de condiții pentru accesarea acestora.

Polonia spre exemplu este una dintre țările care riscă să nu primească banii din planul de relansare economică post-covid. Menționăm faptul că este vorba despre o sumă totală de 35,4 miliarde de euro.

În ceea ce privește condițiile pe care țara trebuie să le respecte, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen spune că pentru a primi bani, Polonia trebuie să efectueze reforme în justiție.

Condițiile puse de CE Poloniei pentru accesarea banilor din PNRR

„Aprobarea de către UE a PNRR-ului polonez a fost importantă, dar nu este vorba decât de o primă etapă, pentru că banii vor fi livrați când reformele vor fi aplicate. Aprobarea acestui plan este legată de angajamentele clare ale Poloniei în materie de independenţă a puterii judiciare”, a precizat Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

Totodată, șefa CE a pus trei condiții Poloniei în ceea ce privește puterea judiciară. Mai exact, potrivit acesteia, pentru a putea primi bani din PNRR, actuala cameră disciplinară din Polonia trebuie să fie „suprimată şi înlocuită” de un tribunal independent. Cea de a doua condiție este ca regimul disciplinar „trebuie reformat”, iar cea de a treia se referă la infracţiunile disciplinare controversate, care „trebuie să fie eliminate”.

În același timp, Ursula von der Leyen a mai adăugat și că toţi judecătorii afectaţi de deciziile camerei disciplinare vor avea dreptul ca dosarul lor să fie examinat de noua cameră.

Comisia Europeană a ajuns în impas

Menționăm faptul că precizările șefei CE vin în contextul în care anterior, în cursul zilei de miercuri, validarea PNRR-ului Poloniei în valoare de 35,4 miliarde de euro a provocat un val de nemulțumiri în rândul executivului european şi a dus la organizarea unui vot, un lucru destul de rar întâlnit în interiorul Comisiei.

Mai exact, a existat o presiune destul de mare la Bruxelles în condițiile în care Polonia, țara care găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni în UE şi care serveşte drept centru logistic pentru armele trimise în Ucraina de ţările UE şi SUA, are nevoi financiare urgente.

În același timp, șefa CE a mai adăugat că Executivul comunitar speră și în ridicarea veto-ului Varşoviei asupra transpunerii în dreptul european a impozitului minim de 15% asupra profitului multinaţionalelor.