În perioada 8 septembrie – 24 octombrie a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR şi Garda Naţională de Mediu au iniţiat şi coordonat o acţiune naţională pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase. Acţiunea a urmărit verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale din domeniu, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanţe şi deşeuri periculoase şi a condiţiilor în care agenţii economici desfăşoară aceste operaţiuni, potrivit unui comunicat.

Echipele de control au efectuat verificări şi controale la 766 de agenţi economici ce deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi deşeuri chimice periculoase. În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 126 de infracţiuni, dintre care 100 la OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 14 infracţiuni de trafic de produse sau substanţe toxice, 8 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, 3 infracţiuni de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi una la Legea nr. 121/2006 privind regimul juridic al precursorilor de droguri. De asemenea, pentru alte nereguli constatate, echipele de control au aplicat 37 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 464.500 de lei, potrivit IGPR.

În urma acţiunii poliţiştilor, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 75 de kilograme şi 80 de litri de substanţe chimice periculoase. Totodată, au fost identificate şi repuse în circuitul legal aproximativ 18.714 litri şi 294.692 de kilograme de deşeuri periculoase.