Statul român percepe mai mult de 300 de taxe, din care aproximativ 20 sunt fiscale (impozite generale pe profit, salarii sau alte tipuri de venituri, precum contribuţiile de asigurări sociale sau TVA), iar restul sunt parafiscale, adică aplicate punctual pentru autorizarea diverselor activităţi antreprenoriale.

Calculele companiei de consultanţă Golden Mind&Spirit arată că, întreprinzătorii români pierd 220 de ore pentru plata acestor taxe, ceea ce plasează România  printre fruntaşele lumii în topurile mondiale ale parafiscalităţii.
De ce românii consumă atât de mult timp pentru plata acestor taxe? “În primul rând, procedurile de achitare se complică inutil, pentru că fiecare taxă în parte îşi are contul său, pe care mulţi funcţionari nici măcar nu-l cunosc. În al doilea rând, fiecare taxă trebuie plătită în alt loc (fizic), respectiv la sediile sau ghişeele autorităţilor perceptoare, ceea ce face ca întreprinzătorul să fie nevoit să parcurgă tot atâtea drumuri (prin oraş, judeţ sau chiar către Capitală) pentru a se achita de aceste obligaţii”, se explică în studiul Golden Mind&Spirit.

De exemplu, programul ”Rabla pentru tractoare” a rămas pe hârtie, “pentru că eventualii solicitanţi, din orice colţ al ţării, ar trebui să se deplaseze până la Bucureşti pentru a se înscrie în program. Statul nu a dat posibilitatea înscrierii pe plan local, judeţean sau cel puţin regional, astfel că fermierii au rămas cu vechile utilaje în ogradă”.

Soluţia propusă de experţii Golden Mind & Spirit vizează “constituirea, în cadrul ANAF (sau a unei alte instituţii din cadrul Ministerului Finanţelor), a unui Centru unic de plată al tuturor taxelor, într-un cont unic de unde autoritatea statului să facă mai departe distribuirea sumei în funcţie de destinaţia ei specifică. Acest Centru unic trebuie să ofere apoi posibilitatea de a achita absolut orice fel de taxă prin plata online, în contul unic pus la dispoziţie de autoritatea respectivă”.

O altă soluţie ar fi şi diminuarea drastică a numărului taxelor parafiscale pentru a încuraja mediul privat să se dezvolte şi a-i elibera pe întreprinzători de povara sutelor de plăţi nejustificate.

Golden Mind & Spirit mai observă un fenomen “interesant” care şi-a făcut apariţia în mediul parafiscal de la noi şi din Europa: şi companiile multinaţionale percep astfel de taxe! Controversatele taxe ”de raft”, de expunere, de publicitate etc. percepute de hipermarketurile de pretutindeni sunt exemple elocvente care arată că multinaţionalele s-au ”contaminat” cu microbul parafiscalităţii de la autorităţile statale.

Experţii în taxe spun că politicile Guvernului român vor avea ca efect slăbirea businessurilor viabile şi în final reducerea încasărilor la buget. Altfel spus, cu cât cresc constrângerile fiscale cu atât se vor colecta mai puţine impozite la buget, fiind stimulată economia neagră sau gri şi evaziunea fiscală.

Deocamdată declarativ, Ministerul Finan]elor Publice are un plan de reducere a taxelor parafiscale de la un nivel de 263, cât sunt în prezent, la 100 de taxe, după cum a declarat, luna trecută, secretarul de stat în MFP, Dan Tudor Lazăr.