Lovitură importantă dată de oamenii legii în lupta antidrog de la nivel european! Miercuri, 2 iunie, Poliţia spaniolă, în colaborare cu cea portugheză, a capturat aproape o tonă de cocaină neagră.

Captura impresionantă a fost făcută în nordul Spaniei, în regiunea Castilla şi León.

Cocaina neagră era aproape nedetectabilă, neputând fi identificată de câinii poliţişti

Această cocaină neagră nu are miros şi este foarte greu de detectat, relatează jurnaliştii de la The Guardian.

“Drogurile au devenit aproape nedetectabile, deoarece forma și culoarea lor erau extrem de asemănătoare cu cea a cărbunelui. Mai mult, mirosul caracteristic al cocainei a fost eliminat, ceea ce înseamnă că nu a putut fi identificat de câinii polițiști”, transmite Poliţia din Spania într-un comunicat de presă.

Captura făcută miercuri a constat în 862 de kilograme de cocaină neagră. Drogurile erau puse în 30 de saci, aceşti fiind ascunşi printre alţi 1.364 de saci de cărbune adevărat, astfel că substanţa narcotică era aproape imposibil de depistat.

Care a fost traseul drogurilor?

Poliţia spaniolă mai informează că anchetatorii au urmărit un transport de două containere de cărbune în care erau ascunse drogurile. Trei persoane au fost arestate într-un port din zona industrială a orașului Medina del Campo, situat în nordul Spaniei.

Traficanţii de droguri au transportat containerele cu camionul din Portugalia în nordul Spaniei. Cocaina urma apoi să fie recuperată printr-un proces chimic laborios.

“Modul de operare a implicat un proces chimic complex pentru a ascunde drogurile printre cărbune, proces care a fost realizat de cartelurile mexicane și columbiene”, mai explică Poliţia spaniolă.

La această operaţiune au participat mai bine de 50 de poliţişti. După un an de investigaţii, reţeaua de traficanţi de cocaină a fost destructurată.

Captură impresionantă în luna mai şi în România

Pe data de 20 mai, DIICOT a anunţat că, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, a fost înregistrată o captură istorică de droguri: aproape o tonă şi jumătate de heroină în Portul Constanţa.

A fost vorba, mai exact, despre 1.452 de kilograme de heroină, găsită în containere în portul de la malul Mării Negre. Este a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani.

Reţeaua infracţională, formată din cetățeni români și străini, transporta importante cantități de droguri de mare risc (heroină) către țări din vestul Europei, drogurile fiind disimulate în containere în care erau transportate diverse materiale de construcții sau alte bunuri.

Sursa foto: Dreamstime