Preşedintelui PNL, Crin Antonescu, alături de trei colegi de partid, a iniţiat un proiect de lege prin care vrea să întindă o mână de ajutor şomerilor. Firmele care angajează someri primesc de la stat ajutorul de şomaj cuvenit disponibilizaţilor. Atenţie însă: măsura nu se aplică decât pentru şomerii din sectorul bugetar.

Crin Antonescu are mai nou preocupări sociale, el vrea să ajute şomerii să se reangajeze. Problema este că liderul liberal are în vedere numai bugetarii ajunşi în situaţia de a nu avea un loc de muncă, discriminând astfel şomerii proveniţi din firmele private.

Deşi o astfel de iniţiativă încalcă principiile liberale ale neintervenţionismului, preocuparea liberalilor pentru soarta bugetarilor pare de înţeles dacă ţinem cont de faptul că pe vremea guvernului liberal condus de Călin Popescu Tăriceanu, birocraţia s-a întins la cote nemaiîntâlnite. În perioada 2004-2008, cheltuielile de personal din instituţiile de stat s-au dublat, iar numărul de salariaţi a crescut cu aproape 200.000.

În plus, iniţiativa liderului liberal vine în condiţiile în care numărul şomerilor a fost îngroşat, în ultimul an, în principal de angajaţi din sectorul privat. În total, numărul de locuri de muncă s-a redus în 2009 cu 370.000.  

Problema cheltuielilor mari de personal în sectorul de stat este însă una dintre cele mai spinoase ameninţări pentru sustenabilitatea economiei româneşti. Însă, până acum măsurile de restructurare a sectorului bugetar n-au trecut de faza declaraţiilor.

„Această iniţiativă legislativă vine în contextul actualei crize economice care afectează România şi care a generat un proces larg de disponibilizări din rândul instituţiilor şi întreprinderilor finanţate de la bugetul de stat, în vederea reducerii cheltuielilor bugetare. Conform estimărilor de la începutul anului 2010 şi a prevederilor Legii bugetului de stat, se presupune că vor fi reduse cel puţin 100.000 de posturi din sistemul bugetar, în cursul acestui an”, se arată în Expunerea de motive a proiectului de lege.

Subvenţia plătită firmei este egală cu ajutorul de şomaj

În acest context, liberalii propun ca statul să ofere firmelor care angajează şomeri proveniţi din rândurile bugetarilor o subvenţie.

„Angajatorii care încadrează în muncă şomeri proveniţi din rândul salariaţilor disponibilizaţi din sistemul bugetar beneficiază de o subvenţie de la bugetul asigurărilor sociale de stat echivalentă cu contravaloarea indemnizaţiei de şomaj care s-ar fi cuvenit fiecărui şomer astfel angajat, calculată de la data angajarării acestuia”, se arată în proiectul de lege iniţiat de cei patru liberali.

Vor beneficia de această subvenţie numai firmele care încadrează în muncă şomeri foşti bugetari şi le oferă un salariu net mai mare sau egal cu indemnizaţia de şomaj la care acesta ar fi îndreptăţit.

Firma trebuie să păstreze angajatul dublul perioadei acordării ajutorului de şomaj

Suma va fi plătită de stat pe toată perioada cât noul angajat ar fi beneficiat de şomaj. Condiţia impusă angajatorului este de a-l păstra la muncă pe fostul bugetar cel puţin dublul perioadei la care acesta avea dreptul la ajutorul de şomaj, altfel trebuie să restituie toţi banii primiţi de la stat.

„Subvenţia va fi virată lunar către angajator de la bugetul asigurărilor sociale de şomaj, prin Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru perioada în care angajatul ar fi beneficiat de ajutor de şomaj.

Pentru a se încadra în termenii acestei stimulări, angajatorul este obligat să păstreze salariatul pentru dublul periodei în care ar fi beneficiat de ajutor de şomaj. În cazul în care raporturile de muncă sau de serviciu dintre angajator şi angajat încetează, angajatorul va trebui să returneze către ANOFM sumele primite plus dobânda de referinţă a BNR la data încetării raporturilor de muncă”, se arată în expunerea de motive semnată de Crin Antonescu.

Statul plăteşte doar sumele cuvenite ca ajutor de şomaj

Argumentul iniţiatorilor în promovarea acestui act normativ este acela că aplicarea legii nu presupune niciun efort bugetar. „Măsura se aplică doar disponibilizaţilor care se înscriu la ANOFM drept şomeri, astfel încât fondurile care vor fi virate drept subvenţie sunt deja prevăzute în bugetul asigurărilor de şomaj. Practic, aceleaşi sume care s-ar fi virat către şomeri de la bugetul asigurărilor sociale de şomaj se virează către angajatori cu scopul de a crea noi locuri de muncă”.

În ceea ce priveşte procedura de aplicare a legii, iniţiatorii spun că ar trebui folosit sistemul existent prin care agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă virează lunar subvenţii către angajatori în cazul încadrării în muncă a absolvenţilor unor instituţii de învăţământ.
Oricum, după adoptarea legii, Ministerul Muncii va trebui să elaboreze Normele metodologice de aplicare a actului normativ.