Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a declarat marți, 25 octombrie 2022, că liberalii se opun asupra revenirii la reglementarea energiei deoarece această măsură ar fi destul riscant de implementat la câteva săptămâni de la adoptarea unei Ordonanțe de Urgență (OUG) privind energia.

„E destul de riscant ca la câteva săptămâni de la adoptarea unei OUG privind energia, să vii acum cu o propunere de reglementare a pieței. Eu știu că au existat propuneri pentru reglementarea pieței de energie, însă nu au venit din partea PSD, ci din partea furnizorilor din piața. Nu însemna revenirea la o piață reglementată, ci o posibilă îmbinare a propunerilor de reglementare cu acea OUG”, a spus, marți, Ionuț Stroe.

Se revine la piața reglementată de energie în România? Iată ce s-ar fi decis la nivelul coaliției de guvernare

Potrivit unor surse din coaliția de guvernare, se pare că Guvernul de la București ar renunța la liberalizarea pieţei de energie şi revenirea la o piaţă reglementată. Astfel, partidele din cadrul coaliției de guvernare ar fi ajuns deja la un acord comun în acest sens. Practic, ar urma să existe un preţ fix la energie, transmite știripesurse.ro.

Un anunţ oficial în acest sens urmează să fie făcut în perioada următoare, mai exact decizia ar urma să fie luată şi făcută publică până la data de 1 noiembrie 2022. Piaţa reglementată va intra efectiv în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023, afirmă sursele.

Au început deja şi discuţiile între Ministerul Energiei, distribuitori şi furnizori: se analizează partea tehnică și se calculează mai multe variante pentru tarifele care ar urma să fie plătite de consumatorii casnici. Revenirea la piața reglementată de energie ar urma să se aplice pentru întreg anul 2023, existând posibilitatea de a se prelungi cu încă 12 luni, dacă se va considera necesar.

PSD: „Trebuie să revenim pe o piață reglementată pe o perioadă limitată de timp”

La începutul acestei săptămâni, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a spus că România ar trebui să revină la piaţa reglementată pentru o perioadă limitată, criticând, totodată, modul în care s-a realizat liberalizarea.

„În continuare, din punctul meu de vedere, trebuie să revenim pe o piaţă reglementată pe o perioadă limitată de timp. Am văzut şi la Berlin, cei mai mulţi prim-miniştri social democraţi au aceeaşi părere pentru a uniformiza un pic lucrurile şi a staţiona piaţa. Ce greşeală s-a făcut? Noi nu vorbim de compensare şi plafonare ca să faci tu profit de o mie la sută. Statul nu îţi compensează ticăloşia că tu ai speculat această liberalizare haotică şi fără să ai legislaţie secundară făcută. Eu îţi compensez să nu intri în faliment, să îţi menţin media profitului din ultimii cinci ani, până să vină criza”, a subliniat Marcel Ciolacu.