Deputaţii Partidului Mişcarea Populară nu susţin moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor, apreciind că PSD, care a iniţiat acest demers, poate cere socoteală cel mult fostei guvernări pentru „gestionarea fatalistă a finanţelor României”, a afirmat, luni, liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan.

„Nu îi acordăm un cec în alb ministrului Finanţelor Publice, însă considerăm că PSD ar putea să-i ceară socoteală cel mult Vioricăi Dăncilă şi lui Eugen Teodorovici pentru gestiunea fatalistă a finanţelor publice ale României. PMP va vota împotriva moţiunii simple iniţiate de PSD şi ne aşteptăm la vremuri senine, mai bune pentru România. (…) Moţiunea simplă asumată de PSD şi sateliţii săi împotriva ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, este o dovadă de ipocrizie din partea politicienilor PSD. După ce Guvernul Dăncilă a lăsat vistieria ţării goală, un deficit bugetar de 4,6% din PIB, mai mare decât creşterea economică efectivă, tocând banii pe pomeni electorale şi pe proiecte de infrastructură, care n-au fost niciodată implementate, PSD nu are niciun drept de a-l trage în vreun fel la răspundere pe actualul ministru de Finanţe”, a susţinut Paşcan într-o intervenţie telefonică în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile de la moţiunea simplă.

„Piromanii economiei se prefac acum că sunt pompieri. Argumentele PSD denotă sărăcie de idei”

Potrivit acestuia, „moţiunea este o tentativă disperată de a falsifica istoria”.

„Piromanii economiei se prefac acum că sunt pompieri. Argumentele PSD denotă sărăcia de idei a celor care au făcut ca economia să fie fragilă în faţa crizei actuale. (…) Totuşi, faptul că PSD nu are căderea să ceară explicaţii ministrului Finanţelor nu îl exonerează pe Florin Cîţu de obligaţiile care îi revin. Câtă vreme Parlamentul l-a învestit în funcţie, odată cu Cabinetul Orban, ministrul Finanţelor Publice are obligaţia legală şi morală de a prezenta în Parlament situaţia financiară reală a României, mai ales că românii trebuie să ştie ce se întâmplă cu banii ţării într-un moment de criză fără precedent”, a spus Paşcan, preşedinte executiv al PMP.

IMM Invest „poate pune în pericol banii statului, invitând la o fraudă legală”

Liderul deputaţilor PMP a criticat programul IMM Invest, pe care l-a calificat „insuficient fundamentat” şi care se poate dovedi „un eşec, o greşeală de strategie economică şi de securitate a banilor publici”, scrie Agerpres.

„PMP consideră că nu trebuie să se recurgă la discriminări din partea statului pentru susţinerea agenţilor economici. Nu este normal ca unii să fie subvenţionaţi, iar alţi nu, mai ales că vorbim despre aceeaşi piaţă în care funcţionează, fiind totodată incorect din punct de vedere concurenţial, Toţi agenţii economici trebuie ajutaţi în mod egal pentru a putea concura cu capitalul străin care vine în România cu finanţări incomparabil mai ieftine.

Programul poate pune în pericol banii statului, invitând la o fraudă legală, respectiv aceea de a nu se achita creditul băncii, urmând ca mai apoi banca să se îndrepte împotriva statului. PMP consideră că banii României nu trebuie irosiţi în perioadă de criză pe pomeni electorale, motiv pentru care îi cerem ministrului Cîţu să vină cu o schimbare de paradigmă – avem nevoie ca Ministerele Economiei, Dezvoltării şi Transporturilor să genereze proiecte de investiţii majore pentru stimularea economiei, iar Florin Cîţu, din postura de ministru de Finanţe, să găsească sursa de finanţare pentru acele proiecte”, a mai spus liderul deputaţilor PMP.