Preşedintele Traian Băsescu grăbeşte numirea celui de-al doilea premier, după semnalul dat de Finanţatorii internaţionali, care au pus condiţia: „bani contra buget adoptat şi guvern legitim”.

 

„Să vă prezint situaţia reală a finanţării. FMI, Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE) îşi încheie mâine misiunea, fără a face raportul de evaluare pentru eliberarea tranşei a treia. Au condiţionat revenirea pentru reluarea consultărilor abia după ce România va avea un guvern legitim”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

 

Acesta susţine că delegaţia de experţi străini a venit în România, de pe 28 noiembrie, nu ca răspuns la invitaţia preşedintelui. „Venirea a fost posibilă şi în baza speranţei că va trece guvernul anterior propus”, a dezvăluit Băsescu.

 

Preşedintele susţine că, dintre condiţionalităţile impuse de FMI, două sunt esenţiale: adoptarea bugetului pe 2010, până pe 10 decembrie şi adoptarea legii răspunderii fiscale până la sfârşitul anului.

 

S-a luat de parlamentari

 

Preşedintele a luat peste picior partidele, spunând că a remarcat semnalul dat de clasa Parlament care a fost dispus să ofere guvernului Boc, pe care ei l-au demis, drepturi suplimentare în gestionarea „crizei actuale”.

 

Băsescu a făcut referire la o hotărâre a parlamentului care abilita guvernul să aibă iniţiativă legislativă, astfel încât să poată fi trimise spre dezbatere proiectul legii bugetului şi al responsabilităţii fiscale (care reglementează programarea bugetară multianuală).

 

Un premier nou, o şansă nouă pentru împrumut

 

„FMI, Comisia Europeană şi Banca Mndială revin imediat ce sunt solicitate după instalarea unui nou guvern. În lipsa unui guvern legitim, nu se pot purta discuţii”, a mai declarat preşedintele. Băsescu a ţinut să transmită populaţiei cu suspendarea discuţiilor cu finanţatorii externi nu va conduce la o situaţie critică, în care statul să nu poată plăti pensiile şi salariile.

 

Pentru a compensa pierderea celor 3,5 miliarde de euro care ar fi trebuit să fie împrumutate de FMI, CE şi BM, statul va apela la piaţa internă. Deci efectul nu va fi incapacitatea de plată, ci doar costurile mai mari ale finanţării, susţine Băsescu.

 

Pe de altă parte, premierul desemnat, Lucian Croitoru, a semnalat în Parlament că nici pe piaţa internă, perspectivele nu sunt foarte bune. Potrivit acestuia, băncile au atins deja limitele de expunere pe titluri de stat şi nu pot continua să împrumute Ministerul de Finanţe. Volumul emisiunilor de titluri de stat lansate în 2010 este de aproape 60 de miliarde de lei.