În prezent nu există plafon pentru plăţile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

Ministrul Finanţelor intenţionează să promoveze această măsură până la sfârşitul lunii februarie.

Măsura privind reducerea plăţilor în numerar face parte dintr-o serie de măsuri fiscale pentru reducerea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare, pe care ministrul Daniel Chiţoiu intenţionează să le promoveze în prima parte a anului 2014. Alte măsuri fiscale avute în vedere sunt introducerea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic, schimbarea sistemului de penalităţi şi simplificarea şi detalierea rambursării de TVA.

Evaziunea fiscală are ca motor principal plăţile în numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizează aproape 99% din operaţiuni în numerar, a spus oficialul MFP.

De asemenea, în domeniul cerealelor şi panificaţiei, operaţiunile de plăţi se fac în principal în numerar.

'O persoană fizică nu se va mai duce cu geanta plină cu bani să cumpere terenuri, case, maşini', a adăugat Chiţoiu, referindu-se la introducerea plafonului pentru persoane fizice.

La preluarea mandatului, Chiţoiu a menţionat ca obiectiv îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul general consolidat şi reducerea semnificativă a evaziunii fiscale. În cursul anului 2013, structurile ANAF care se ocupă de administrare, control şi colectarea veniturilor au fost reformate organizatoric.

După 1989, veniturile bugetare colectate anual s-au situat între 28% şi 33% din PIB. Pentru a se apropia de media din Uniunea Europeană /UE/, România ar trebui să ajungă la venituri bugetare de 38-40% din PIB.AGERPRES