Pensiile vor crește de două ori în 2024

Simona Bucura Oprescu vine cu vești bune pentru pensionari, chiar în ziua în care președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor! Ministrul Muncii a spus că anul viitor, pensiile se vor majora de două ori, în ianuarie și în septembrie. Potrivit acesteia, procentul de creștere depinde de situația individuală a fiecărui pensionar.

Totodată, a asigurat că vârsta de pensionare nu va creşte decât dacă va creşte semnificativ şi speranţa de viaţă. Oficialul a explicat în ce fel a contracarat Guvernul creşterea obligatorie a vârstei de pensionare pentru femei.

„Este o zi importantă pentru România, pentru că președintele a promulgat noua lege a pensiilor. Reprezintă o noua etapă, în care din 2024 venim cu o noua lege, care aduce respect si echitate romanilor si încurajează munca.

Varsta de pensionare este stabila. Varsta nu va creste arbitrar, nu sta in pixul unui ministru. Având in vedere speranța de viață din Romania la aceasta ora, probabilitatea ca vârsta de pensionare sa crească este foarte mică.

Chiar dacă cresterea vârstei de pensionare pentru femei ne-a fost impusă de PNRR, am încercat să o adaptăm la specificul românesc. Anume faptul că perioada de creștere copil este vechime, iar pentru fiecare copil se scade vârsta de pensionare cu 6 luni”, a declarat ea la România TV.

Nu vor exista întârzieri în decembrie

Simona Bucura Oprescu a fost întrebată de un telespectator dacă vor exista întârzieri la plata pensiilor din decembrie, din pricina lipsei de fonduri sau a grevei angajaţilor din subordinea Ministerului Muncii. Aceasta a asigurat dă nu va fi cazul.

„Această reforma ne-a ajutat să renegociem PNRR și să scotem acel procent de 9,4%. Nu vor fi întârzieri la plata pensiilor în decembrie. Colegii de la casele de pensii își doresc echitate în ceea ce privește salarizarea, dar în același timp au demonstrat că pun mai presus interesele beneficiarilor. Azi am avut întâlniri cu partenerii sociali, în prezența premierului Marcel Ciolacu, unde am stabilit ținte și un calendar de lucru. Colegii nu își doresc doar salarii mai mari, ci și condiții mai bune de muncă și modernizarea echipamentelor de lucru.

Majorarea cu inflația o aveam și în actuala lege a pensiilor. Noutatea cu care am venit este aceea că în fiecare an este obligatoriu pentru guvern că în ianuarie să se majoreze pensiile pe acest mecanism. Da, există bani, guvernul Ciolacu este un guvern serios. Impactul suplimentar cu recalcularea este de 0,6% din PIB, iar obligația mea este să mă bat pentru români, al Ministerului Finanțelor este să fie prudent, iar eu le promit românilor că anul viitor vor avea pensii mai bune.

Începând din luna septembrie românii vor beneficia de recalculare, va veni talonul cu pensia mărită”, a explicat ministrul Muncii.

Simona Petre, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor din Timişoara, a întrebat-o pe Simona Bucura Oprescu dacă există garanţii că noua lege va fi respectată, spre deosebire de legea 127.

„Doamna Olguța Vasilescu a făcut o lege bună, din păcate nu a găsit guverne bune care să o aplice, dar acum avem guvernul Ciolacu, o guvernare stabilă, care va aplică această lege.

România nu și-ar permite să nu aplice această lege, pentru că face parte dintr-un pachet negociat cu Comisia Europeană, iar una dintre condiții este că timp de 5 ani nu se pot opera modificări pe această lege”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Acești români nu vor pierde bani la pensie

Ministrul Muncii a vorbit, totodată, despre românii care au făcut parte, pe vechea lege, din grupele speciale de muncă. Aceasta a asigurat că nu vor pierde bani la pensie.

„Legea dispune pentru viitor. Este important că românii să știe că am păstrat grupele de muncă. Apoi, pentru categoriile de muncă unde angajatorii au plătit la CASS, nu le-am afectat drepturile. Îi rog să se uite în lege și să vadă că au în continuare drepturi.

Și nu în ultimul rând, această analiză a ținut cont și de bolile declarate de angajatori. Adică acolo unde am găsit o analiză care să stea în picioare, am menținut aceste condiții de muncă”, a explicat ea.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor

Amintim că miercuri, pe 29 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a aprobat legea pensiilor. Aceasta a fost adoptată în Parlament săptămâna trecută.

Conform noii legi, pensiile, în cursul anului viitor, se vor mări de două ori. O dată la 1 ianuarie cu 13,8. Apoi, prin recalculare, de la 1 septembrie se vor majora din nou.

Legea pensiilor reprezintă pentru PSD „cel mai important obiectiv politic”, au transmis social-democrații într-un comunicat de presă.

Potrivit PSD, prin adoptarea noii legi a pensiilor în termenul convenit, s-a realizat angajamentul său față de pensionari. Acela de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Potrivit PSD, cheltuielile ar fi putut determina înghețarea punctului de pensie până în 2070. Mai multe puteți citi aici.