Pensionarii beneficiază de „puncte de stabilitate” dacă au peste 25 de ani vechime în muncă

Pensii mai mari pentru cei care au muncit peste 25 ani! Dacă au peste 25 de ani de vechime în muncă peste care pensionarii primesc, la calculul pensiilor, așa-numitele „puncte de stabilitate”. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat miercuri, pe 22 noiembrie, după ce criterii s-a calculat această perioadă.

„Reprezintă media stagiilor din sistemul public de pensii după toate legile pe care noi le-am avut în vigoare până acum, între stagiul minim de cotizare şi stagiul complet de cotizare”, a declarat ea la Euronews.

Potrivit oficialului, „acest parametru a fost determinat făcând media stagiilor minime şi complete de cotizare după legile pensiilor pe care le-am avut până acum în România. (…) Stagiul complet de cotizare este 35 de ani, de regulă, românii se pensionează peste 35 de ani”.

„În România avem şi vor rămâne aceste tipuri de pensionari: avem pensie limită de vârstă, pensie anticipată, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş. Fiecare categorie are regulile sale”, a adăugat ministrul Muncii.

Simona Bucura Oprescu a spus că media de 25 de ani s-a calculat ţinând cont de patru legi aplicate în sistemul public din România. Potrivit oficialului, acesta „este un mod de arăta că încurajăm munca şi respectăm munca”.

Soluție pentru majorarea pensiilor

Pensii mai mari pentru cei care au muncit peste 25 ani! Punctele suplimentare de pensie se aplică, așadar, pentru o vechime în muncă de peste 25 de ani. Cu cât perioada de cotizare crește, crește și numărul de puncte suplimentare acordate la calcularea pensiei.

Odată cu noua lege a pensiilor, potrivit premierului Marcel Ciolacu, acestea se vor majora de două ori în cursul anului viitor. Prima dată se vor majora la 1 ianuarie cu 13,8% și apoi prin recalculare de la 1 septembrie. Vestea este binevenită pentru pensionari. Însă ridică, totodată, semne de întrebare privind sustenabilitatea financiară a acestor majorări.

În acest context, Guvernul a pregătit o soluție de avarie, în cazul în care fondurile necesare pentru majorările promise nu vor fi disponibile. Mai exact, vor crește contribuțiile la pensii.

Măsura a fost evidențiată într-un articol din noua legea pensiilor, potrivit observatornews.ro. Aceasta ar afecta toți angajații din România, atât din sectorul public, cât și cel privat.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a evitat să discute despre acest articol, care ar permite Guvernului să majoreze contribuția la asigurările sociale. Mai multe puteți citi aici.