Conform Ordonantei Guvernului din 30 ianuarie 2002, pana la 1 februarie 2003 toate marile orase vor trebui sa dispuna de sisteme electronice de plata. Pana la 1 noiembrie 2003, aceeasi obligatie o vor avea si municipiile. Cu alte cuvinte, in cursul anului viitor, administratiile a circa 60 de localitati vor deveni potentiali clienti ai unor companii de software. Desemnarea contractantilor se face prin licitatie.
Deja, primii pasi au fost facuti. Primaria Timisoara detine un sistem care permite informarea online despre taxele locale datorate si achitarea acestora fie prin Internet, fie cu card, prin intermediul unui POS. Ordonanta a fost emisa tinand cont de numarul mare de detinatori de carduri, estimat de MCTI la 2,5-3 milioane de romani. Proiectul a costat 60.000 euro.
Sistemul electronic de la Timisoara are la baza solutia de Internet Banking (eBank Tax) dezvoltata de SoftNet si implementata la Banc Post. SoftNet a creat, de asemenea, solutii de Home Banking, pe platforme IBM Lotus/Notes Domino, pentru Robank si Eximbank.
„Am preferat sa lucram cu un integrator roman, ca modificarile aplicatiei, in functie de solicitarile clientilor, sa se faca intr-un timp foarte scurt”, afirma Emilian Cretu, seful directiei de exploatare sisteme in Banc Post. „Problema principala intr-o asemenea aplicatie este securitatea tranzactiei. Am rezolvat aceasta problema, stabilind doua filtre de securitate”, adauga Cretu.

Furnizorii locali de servicii vor avea de castigat

De aceasta afacere vor beneficia si companiile de soft, care vor crea baza de date instalata pe serverul Primariei, care calculeaza si informeaza asupra nivelului taxelor ce trebuie platite. „Costul unei asemenea aplicatii, pentru un oras mare, este de 50.000 euro, in timp ce, pentru orasele mai mici, costul coboara pana la 20-30.000 euro”, spune Barbu Brehui, director la QCT, compania care a creat baza de date de la Primaria Timisoara.
„In orasul de pe Bega, practic, s-a pus o samanta. In curand, prin Internet, cetatenii vor putea plati nu numai taxele locale, ci si telefonul sau utilitatile publice. Generalizarea acestor facilitati, la nivelul intregii tari, va crea o oportunitate demna de luat in seama”, explica Vasile Baltac, director general la SoftNet.
Teoretic, sansele sunt deschise oricarei companii care dezvolta o aplicatie adecvata. Totusi, Valeriu Ionescu, director la AIG New Europe Fund, crede ca se va merge pe o standardizare a sistemului, la nivelul intregii Romanii. Cu alte cuvinte, „din tot noianul de oferte, vor fi alese nu mai mult de doua solutii, care vor fi adoptate de toate administratiile locale. Vor avea castig de cauza producatorii de aplicatii software cu experienta”.
Cateva din bancile romanesti cu servicii de retail deja detin asemenea aplicatii. Pe langa Banc Post, Banca Transilvania sau Banca Romaneasca, se asteapta ca si BCR sa iasa „la rampa” cu un asemenea sistem, desi prioritatea actuala a bancii este privatizarea.
In privinta aplicatiilor se vor alege doar companiile de soft cu un portofoliu solid, iar pentru implementarea si intretinerea acestora vor fi preferati furnizorii de servicii locali, pentru rapiditatea interventiei in caz de urgenta.
Daca noul sistem de plata a taxelor prin mijloace electronice va avea succes, increderea utilizatorilor in plata prin Internet Banking sau POS va creste considerabil, dat fiind girul administratiilor publice.

Trei Banci cu servicii de retail ofera I-banking

Banca            Solutie de     Producator
            I-banking     soft
Banc Post        da        SoftNet
Banca Transilvania    da    
BCR    nu
Raiffeisen Bank         da        Universal
Romania                Card System,
                    Net Consulting
BRD            nu