Cel putin acesta era anuntul pe care il facea ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Dan Nica, in cadrul conferintei „Extinderea operatiunilor de retail bancar”: „Comerciantii care depasesc un anumit volum de incasari vor fi obligati sa instaleze POS-uri (point of sale = punct de vanzare) pentru a permite posesorilor de carduri sa efectueze plati prin intermediul acestora. In prezent, au loc discutii intre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si cei ai comerciantilor, in vederea stabilirii plafonului minim de incasari”. Motivul, conform aceluiasi ministru, era acela ca „Operatiunile cu numerar ii deranjeaza pe comercianti, care trebuie sa cumpere masini de numarat bani. De asemenea, manipularea unor cantitati mari de bani lichizi necesita personal pentru transport si paza, ceea ce inseamna cheltuieli suplimentare”. Este putin ciudat, totusi, ca domnul ministru Nica trebuie sa le explice comerciantilor care sunt avantajele folosirii POS-urilor si ca acestia „au stat in ignoranta” atata vreme, nesesizand aceste avantaje.
Miza introducerii POS-urilor este cu totul alta, ceea ce domnul ministru nu a avut curajul sa o recunoasca: diminuarea posibilitatilor comerciantilor de evitare a fiscului, in conditiile in care fiscalitatea exagerata practicata in Romania sufoca multe din firmele de marime mica sau medie. Pentru un supermarket, cu un volum mare de vanzari, exista intr-adevar avantajele mentionate de ministrul comunicatiilor. Pentru firmele mai mici, insa, nedeclararea unor operatiuni si deci neplata unei parti a impozitului, reprezinta o modalitate de a ramane in piata. Legea de care vorbea ministrul Nica se pare ca ii va viza tocmai pe acestia.
Exista insa o mare problema: posibilitatea fraudarii cumparatorului.
In momentul in care o banca decide sa instaleze un POS la un magazin, ea trebuie sa fie convinsa de seriozitatea si onestitatea respectivului comerciant. Cel mai grav caz de frauda care poate aparea la POS-urile instalate la comercianti este copierea benzii magnetice a cardului (lucru ce poate fi realizat numai de catre lucratorul comercial sau cu complicitatea acestuia). Datele copiate pot fi apoi folosite la crearea unei replici a cardului original, in scopul efectuarii de tranzactii frauduloase. Acest lucru poate fi evitat numai prin cunoasterea si verificarea atenta a comerciantilor carora urmeaza a le fi instalate terminale POS, precum si a personalului comerciantului care deserveste terminalul respectiv. Dar aceste verificari implica o serie de cheltuieli de care domnul ministru „uita” sa pomeneasca. O masura mai sigura impotriva tuturor metodelor de frauda ar fi dotarea comerciantilor cu POS-uri cu capacitate de citire a PIN-ului, care ofera un grad foarte mare de securitate (astfel de POS-uri sunt amplasate la sediul sucursalelor bancare si in marile supermarketuri). Instalarea acestor tipuri de POS-uri necesita existenta sau instalarea unei infrastructuri de comunicatii, fapt ce din nou implica o serie de costuri de care ministrul Nica a uitat. Lasand insa la o parte costurile pe care trebuie sa le suporte comerciantii, nu putem sa trecem cu vederea peste faptul ca noua lege nu va permite bancilor sa faca o selectie riguroasa printre acestia, odata ce singurul criteriu de selectie va fi cifra de afaceri realizata. Domnul Nica si guvernul din care face parte ar trebui poate sa se gandeasca la o serie de legi care sa elimine cauzele care fac, in acest moment, ca magazinele sa fie reticente in a folosi POS-urile si anume rata inalta a fiscalitatii. S-a vazut ce impact a avut o astfel de masura de diminuare a fiscalitatii asupra exporturilor in 2000 si 2001. In acest fel, piata se va dezvolta natural, iar Guvernul va putea sa colecteze si taxele. Altfel, vom ajunge la falimentul unor magazine si la cresterea blocajului financiar.
„Este greu de calificat in vreun fel aceasta initiativa legislativa. Este cert pozitiva preocuparea legislativului cu privire la modernizarea infrastructurii de plata. Trebuie pastrat in vedere faptul ca plata prin carduri a fost dezvoltata pe scara larga in alte tari printr-o combinatie de factori economici si sociali. Este important ca obligativitatea instalarii POS-urilor sa nu elimine echilibrul economic pe baza caruia acest sistem se poate dezvolta pe termen lung. Comerciantii trebuie sa fie convinsi de serviciul pe care acceptarea cardurilor la plata il reprezinta – optimizarea operatiunilor bancare, securitate, cresterea volumului de vanzari prin efectul deciziilor spontane ale cumparatorilor, eliberarea de constrangerea numerarului disponibil etc. Disparitia acestui echilibru creaza riscul intreruperii circuitului financiar care asigura finantarea dezvoltarii ulterioare a tuturor aspectelor legate de plata prin carduri”, declara domnul Razvan Munteanu, vicepresedinte Citibank.    

Stiri bancare

Alpha Bank Romania va introduce in curand un nou sistem (sub numele de Proteus) de servire a clientilor. Aplicat deja de cele mai mari banci din Uniunea Europeana, acest nou sistem presupune separarea activitatii cu clientela de cea de procesare a cererilor acestora. Sucursalele se vor concentra in acest fel mai mult pe nevoile clientilor si pe cerintele acestora, in vreme ce un centru de procesare va rezolva toate aspectele tehnice ale tranzactiilor. Procedeul foloseste la maximum specializarea personalului. Oamenii din sucursale vor fi instruiti in special in modalitatile cele mai eficiente de abordare si tratare a necesitatilor clientelei. Timpul pe care un client il va petrece in cadrul bancii se va scurta si va fi in acelasi timp si mai placut. In prezent, Alpha Bank Romania dispune de 12 sucursale si doua agentii, in acest an urmand a fi deschise alte patru noi sucursale.

Plati la ATM-URI. Incepand cu jumatatea lunii mai, va fi posibila plata facturilor de utilitati si servicii prin ATM-urile Bancii Comerciale Romane catre 35 de furnizori de astfel de servicii. Prin intermediul acestui serviciu, va fi posibila si rambursarea ratelor la creditele contractate de la BCR, precum si transferuri de sume din conturile de carduri BCR in conturile curente personale. Posesorii de carduri BCR vor putea efectua plata facturilor numai dupa incheierea unei conventii cu banca. Pentru fiecare operatiune de plata, rambursare sau transfer de suma, comisionul este de numai 2.000 lei. Noul serviciu poate fi accesat prin oricare din cele 483 de ATM-uri din reteaua BCR.

Grupul Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB), actionarul majoritar la Banca Agricola a inregistrat in 2001 o crestere de 22,3% a activelor grupului si de 28,4% a profitului inainte de impozitare (232 milioane euro). Veniturile RZB s-au marit cu 18,5% in anul precedent, iar comisioanele nete cu 42,9% in cursul anului, in timp ce profitul din tranzactii a crescut cu 44,2%. Ca urmare, rata rentabilitatii activelor grupului (inainte de impozitare) a crescut de la 0,55% la 0,57%, aceasta fiind cea mai buna performanta in randul bancilor austriece. In 2001, RZB a cumparat: Centro Internationale Handelsbank AG Austria, Hrvatska PoA