In momentul de fata, cea mai frecventa utilizare pe care romanii o dau cardurilor bancare este retragerea de numerar de la bancomat. O lege noua (Legea nr. 250/2003) ar trebui sa schimbe radical lucrurile de la 1 iulie 2003, dar nu a reusit sa-i sperie pe marii comercianti, care nu accepta inca plati prin intermediul cardurilor.
Hipermarketuri si supermarketuri cum sunt Carrefour, Gima, La Fourmi sau Mega Image accepta de mai multa vreme la plata carduri de credit sau de debit. Altele, si nu dintre cele mai mici, nu au acceptat pana acum decat cash si bonuri de masa, in unele cazuri, iar situatia nu urmeza sa se schimbe imediat dupa 1 iulie. Nu veti putea plati cu card, spre exemplu, la XXL, Selgros, Billa, Sprin Trest, Sonmey Markt sau Negro Trading. Alti comercianti accepta carduri, dar numai pentru incasari ce depasesc o anumita suma (ex. NIC -peste 170.000 de lei), in timp ce la Metro se poate plati doar cu un card emis de Banca tiriac. Interesant este ca in marile magazine care nu accepta carduri sunt instalate totusi bancomate de la care cumparatorul poate retrage numerar pentru a-si plati produsele achizitionate.
Statul a inteles sa remedieze situatia in felul sau. La finele anului trecut, o ordonanta de urgenta (nr. 193) stabilea obligatia de a accepta incasari prin intermediul cardurilor, de la 1 februarie 2003, pentru furnizorii de utilitati si institutiile publice care incaseaza taxe si impozite in municipii, si de la 1 noiembrie 2003 pentru cei din orase. Tot de la 1 febriuarie 2003 ar fi trebuit sa accepte plati prin card si agentii economici care depasesc „o anumita cifra de afaceri”, stabilita printr-o hotarare pe care Guvernul nu a mai emis-o de fapt niciodata. Primele care s-au declarat incapabile sa respecte prevederile legii au fost chiar institutiile statului si societatile furnizoare de utilitati. Ca urmare, Parlamentul a venit in iunie cu Legea nr. 250, scutindu-le de obligatia instalarii POS-urilor. Obligativitatea acceptarii cardurilor a fost mentinuta doar pentru „persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanunul si realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 de euro.
Obligatie fara sanctiuni
Cu toate ca obligatia acceptarii cardurilor de catre marii comercianti este clar stabilita in Lege, nu la fel stau lucrurile cu sanctiunile pentru nerespectarea termenului de 1 iulie 2003. Doamna Lucica Buzdugan, director general adjunct in Ministerul Finantelor, nu a putut afirma ca termenul este obligatoriu pentru comerciantii mari si nici nu a precizat, la solicitarea noastra, care sunt sanctiunile de nerespectare. „Acceptarea cardurilor este obligatorie pentru comercianti, dar pe masura ce isi instaleaza terminale de plata”, spune Buzdugan. Adica, este obligatorie, dar de cand comerciantii vor vrea si vor putea.
Ambiguitatea sanctiunilor rezulta din modul in care a fost modificata Ordonanta nr. 193 prin Legea nr. 250. In ordonanta initiala, era prevazuta, la articolul 3, alineatul 1, o amenda intre 10 milioane de lei si 50 milioane de lei, pentru nerespectarea termenelor stabilite la articolul 1, alineatul 1 (termenele initiale pentru institutii publice si furnizori de utilitati). Textul articolului 3 din ordonanta a ramas nemodificat in noua lege, numai ca articolul si alineatul la care face trimitere au fost modificate, astfel incat ramane stabilita o amenda doar pentru nerespectarea de catre institutiile publice si furnizorii de utilitati a unui termen de care nu mai au obligatia sa tina cont. Pentru comercianti sunt clare doar amenzile (100-150 milioane de lei) pentru utilizarea frauduloasa sau distrugerea terminalelor de plata.
Intre timp, Legea nr. 250 isi asteapta si normele de aplicare, care trebuie emise in 90 de zile, dar care asteapta inca incheierea consultarilor cu Asociatia Romana a Bancilor.

Sisteme de plata acceptate de supermarketuri si hipermarketuri

Comerciant        Carduri    Bonuri de masa    Cash
Carrefour        DA        NU            DA
Gima            DA        NU            DA
Metro            DA (doar emise de Banca tiriac)NU    DA
Billa            NU        NU            DA
XXL            NU        NU            DA
Selgros        NU        NU            DA
Mega Image        DA        DA            DA
La Fourmi        DA         NU            DA
Vox Maris        DA        DA            DA
Inter Macedonia    DA        DA (exclus Bon Apetit)DA
Gemini            DA        NU            DA
NIC            DA (peste 170.000 lei)DA        DA
Spring Trest        NU        DA            DA
Sonmez Markt        NU        NU            DA
Negro Trading        NU        DA            DA