Într-un interviu acordat la Antena 3, profesorul universitar Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării şi totodată vicepreşedinte al Parlamentului European a vorbit despre actuala situație din Europa.

“Noi ocupăm un loc important într-o zonă extrem de importantă”

Potrivit acestuia, România ocupă un rol extrem de important într-o zonă la fel de importantă, care atrage atenția tuturor puterilor. El a subliniat fapul că așezarea României face ca situația să nu fie una dntre cele mai fericite.

În ceea ce privește atitudinea Rusiei, fostul ministru al Apărării susține că Marea Neagră reprezintă pentru Rusia o rampă de lansare către alte zone, la fel cum a fost și în cazul Siriei.

„Noi ocupăm un loc important într-o zonă extrem de importantă. Astăzi, această zonă este cea care atrage atenţie tuturor, toată lumea e atentă la ce se întâmplă aici, dacă vom avea sau nu vom avea până la urmă un conflict militar între Rusia şi Ucraina.

Suntem, de fapt, aşezaţi pe o falie geopolitică întrre Est şi Vest şi din acest punct de vedere situaţia nu este cea mai fericită, însă este şi o situaţie care permite ca atenţie să se acorde total acestei zone şi de pe urma acestor analize să beneficiem şi noi.

În plus de această chestiune este şi Marea Neagră, care prin evoluţiile din ultimii ani, reprezintă rampa de lansare a Rusiei spre alte zone. Şi lucrul acesta s-a dovedit, şi legat de Siria şi aşa mai departe”, a spus acesta.

Pe de altă parte, el a adăugat că România este chiar la mijlocul acestei zone, lucru care a adus o reechilibrare.

„Importanţa acestei zone este extrem de mare, iar România este situată exact în mijlocul acestei zone. Într-un fel, a avut loc o re-echilibrare pentru că atenţia aliaţilor noştri a fost întotdeauna îndreptată spre partea de nord a flancului de Est. Aşa s-a întâmplat şi cu extindere. Întâi, extinderea s-a făcut în acea direcţie şi după aceea s-au îndreptat spre Sud şi am putut intra şi noi în calcul.

Astăzi are loc această echilibrare, iar înfiinţarea acestui Grup de Luptă condus de Franţa reprezintă o echilibrare a situaţiei comparativ cu zonele din Nord”, a explicat profesorul Ioan Mircea Paşcu, la Antena 3.

Ce înseamnă retragerea trupelor rusești din Ucraina

În ceea ce privește situația din Ucraina, profesorul susține că dacă trupele rusești se vor retrage, o astfel de retragere nu afectează cu nimic puterea de ofensivă a Rusiei în zonă.

Pe de altă parte, el a subliniat faptul că nici măcar SUA sau NATO nu au dovezi clare conform cărora trupele rusești s-ar retrage într-adevăr, conform declarațiilor făcute.

„Până acum, toate mişcările de la graniţă sunt cu finalitate diplomatică pentru că Rusia negociază având în spate acest instrument, respectiv presiunea militară asupra Ucrainei şi mesajul pe care acest lucru îl transmite şi spre cei cu care încearcă să negocieze, că deocamdată nu sunt negocieri, ci doar discuţii.

Eu am citit o informaţie conform căreia au fost retrase numai forţele care sunt staţionate nu departe de zonă, chiar în zona graniţei cu Ucraina, şi care pot fi aduse imediat înapoi. Celelalte forţe care au venit din adâncimea teritoriul rus, Extremul Orient, Siberia şi altele, rămân pe poziţii, astfel încât ruşii pot să ajungă la nivelul anterior fără mare efort. Nu-mi dau seama dacă informaţia este reală sau nu, eu am citit şi o punem în discuţie.

Dar, ce am constatat, şi este valabil şi la factorii responsabili de afară, vorbim de Stoltenberg (n.r. Jens Stoltenberg – Secretarul General al NATO), vorbim de preşedintele Biden şi vorbim de asemenea de factorii noştri interni, care nu au dovezile clare că ruşii au început retragerea”, a declarat Ioan Mircea Paşcu.