Planul producătorului român de energie, Hidroelectrica, de a cumpăra activele locale ale grupului de energie cehă CEZ (CEZP.PR) ar putea afecta planurile de listare și evaluare ale acestuia, a declarat marți acționarul minoritar Fondul Proprietatea (FP.BX). 

Fondul de investiții de 2,2 miliarde de dolari, care deține o participație de 20% la Hidroelectrica, reprezentând aproape jumătate din valoarea activului său net, a cerut guvernului să respingă solicitarea firmei de a prezenta o ofertă obligatorie pentru activele regenerabile și de alimentare cu energie electrică ale CEZ. 

Hidroelectrica, care se pregătește pentru o ofertă publică inițială (OPI) la Bursa de Valori București intenționează să le solicite celor doi acționari să aprobe oferta sa obligatorie pentru 25 iunie.

„Având în vedere că este în aşteptarea OPI, nu este oportun ca această companie să vizeze o achiziție semnificativă, care ar putea complica acest proces”, a declarat directorul Fondul și CEO al Franklin Templeton Investments, într-un comunicat, Johan Meyer. 

„Dacă urmăreşte achiziții mari în acest moment, Hidroelectrica riscă să întârzie listarea sau să obțină un preț semnificativ mai mic, ceea ce ar presupune o afectare a valorii pentru guvernul român ca acționar majoritar”. 

Hidroelectrica nu are experiență

Meyer a mai spus că valoarea tranzacției nu este publică și că Hidroelectrica nu are experiență în gestionarea și integrarea activității de furnizare și a activelor regenerabile, ceea ce ar crește costurile sale și ar expune-o pe piața energetică mai riscantă de retail, informează Reuters.

Înainte de epidemia de coronavirus, guvernul îşi propusese să listeze până la 20% din acțiunile Hidroelectrica la Bursa de Valori București, planurile inițiale fiind acum probabil amânate pentru anul viitor. 

CEZ își propune în continuare încheierea unei tranzacții pentru vânzarea activelor în România, până la sfârșitul acestui an, ca parte a planurilor sale de cesionare, a declarat în luna mai directorul financiar șef Martin Novak.