UPDATE: Nu ar fi fost vorba de o defecțiune, ci instalația nu a fost alimentată cu oxigen

Răsturnare de situație la spitalul din Cărbunești! Dacă inițial se credea că a fost vorba de o defecțiune la o instalație de oxigen, mai târziu autoritățile anunță că e vorba de ceva mult mai grav: instalația nu a fost alimentată cu oxigen de firma care trebuia să facă acest lucru, informează Digi24, care îl citează pe managerul unității medicale.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, susține că urmează să fie realizată o anchetă, care o să determine cum a avut loc incidentul.

UPDATE: Medicii au descoperit defecțiunea

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au fost informaţi, vineri dimineaţa, în timp ce erau în control la secţia ATI a Spitalului Târgu Cărbuneşti, despre faptul că este o problemă la alimentarea cu oxigen şi că personalul unităţii medicale încearcă să remedieze defecţiunea, a informat purtătorul de cuvânt al ISU, Florin Chisim.

UPDATE: Încă o victimă a tragediei de la spital

Încă un om ar fi murit ca urmare a defecțiunii de la instalația de oxigen de la Spitalul Târgu Cărbunești, anunță Antena 3. Procurorii au început o anchetă după ce două paciente de la spitalul din Tg. Cărbunești au murit. Cercetările se fac într-un dosar penal pentru ucidere din culpă. Procurorii au deschis dosar penal, iar cercetările se fac in rem, nefiind vizată o persoană, ci doar fapta. Dosarul va fi trimis la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Cele două victime sunt femei, în vârstă de 55, respectiv 55 de ani, din Robinari. Acestea erau internate la secția ATI a Spitalului din Târgu Cărbunești, unde stația de oxigen s-a stricat vineri dimineața.

UPDATE: Anunțul MS după incident

Ministerul Sănătății a fost anunțat despre o defecțiune la instalația de oxigen de la nivelul Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești.

Din primele informații deținute, la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI.
Din primele informații, la unitate sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a discutat cu șeful DSU, Raed Arafat și cu directorul DSP Gorj, iar o echipă a DSP Gorj se află la fața locului. A fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Știre inițială:

Stare de alertă maximă în România. Situația e critică la Spitalul Târgu Cărbunești din județul Gorj. Instalația de oxigen de aici a cedat, vineri dimineața. Imediat a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Ministerul Sănătății a anunțăt două decese.

La secția ATI erau internate 15 persoane, care au fost mutați în ambulanțe și li se administrează oxigen din butelii. Peste 100 de pacienți trebuie transferați de la spitalul suport COVID-19 către alte unități medicale.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj transferă butelii de oxigen de la mai multe spitale din judeţ, conform purtătorulului de cuvânt al ISU, Florin Chisim. El a spus că a fost cerut sprijin şi de la unităţi medicale din judeţele învecinate.

“Deocamdată nu există pacienţi afectaţi, există o rezervă de oxigen, dar trebuie să suplimentăm”, a spus Florin Chisim.

De la ISU Gorj s-au deplasat în sprijin 2 autospeciale pentru transport victime multiple și 4 ambulanțe SMURD, cu 16 butelii cu oxigen.

Pacienții aflați în stare critică au trecut pe tuburi de oxigen

„Localitatea Târgu Cărbunești/GJ – la instalația de oxigen a Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești s-a produs o defecțiune. La nivelul unității sanitare sunt internați 152 de pacienți infectați cu COVID-19. Începând cu ora 07.36 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. ISUJ GJ va solicita sprijin la structurile din județele limitrofe pentru asigurarea necesarului de oxigen până la remedierea defecțiunii. Forțe MAI la fața locului”, a transmis MAI.

Ministerul Sănătății a anunțat două decese. Pacienții aflați în stare critică au trecut pe tuburi de oxigen,. O parte dintre bolnavi au fost transferați la un spital din Târgu Jiu, în timp ce alții ar urma să fie preluați de spitalul din Rovinari, potrivit informațiilor transmise de autorități.

“Din primele informații deținute, la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI. Din primele informații, la unitate sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora”, a transmis Ministerul Sănătății.