Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat duminică, pe insula mediteraneeană Lampedusa, un plan de urgenţă pentru a ajuta Italia să gestioneze sosirile record de migranţi pe teritoriul său, informează AFP.

După ce a vizitat centrul de primire a migranţilor de pe această mică insulă împreună cu premierul italian Giorgia Meloni, Von der Leyen a detaliat un plan de ajutor în zece puncte menit să gestioneze situaţia actuală, să îi distribuie mai bine pe solicitanţi de azil între ţările europene şi să prevină reapariţia sosirilor în masă care pun o mare presiune asupra capacităţilor logistice şi administrative ale peninsulei.

Planul ar trebui să combine fermitatea împotriva persoanelor care introduc ilegal migranţi şi facilitarea căilor legale de intrare în spaţiul european pentru candidaţii eligibili pentru azil.

Bruxelles-ul intenţionează mai întâi să intensifice asistenţa acordată Italiei de către Agenţia pentru Azil a Uniunii Europene şi Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, Frontex, pentru a asigura înregistrarea migranţilor, amprentarea şi interviurile.

Frontex şi alte agenţii vor trebui, de asemenea, să intensifice supravegherea mărilor şi „să exploreze opţiunile de extindere a misiunilor sale navale în Marea Mediterană”.

Ce vrea să facă Uniunea Europeană

Comisia doreşte să faciliteze transferul persoanelor care sosesc în Lampedusa – care sunt de obicei transportate cu barca în Sicilia sau pe continent -, inclusiv în alte ţări europene.

„Imigraţia ilegală este o provocare europeană care are nevoie de un răspuns european”, a declarat Von der Leyen într-un briefing de presă pe Lampedusa.

„Îndemnăm alte state membre să folosească mecanismul voluntar de solidaritate”, a spus ea, fără a menţiona Germania, care a decis recent să nu mai primească migranţi ce sosesc în Italia.

Planul prevede, de asemenea, îmbunătăţirea dialogului cu principalele ţări de emigrare de pe această rută în vederea returnării cetăţenilor lor care nu îndeplinesc condiţiile de azil, în special Guineea, Coasta de Fildeş, Senegal şi Burkina Faso.

Este menţionată, totodată, nevoia unor acorduri cu ţările de origine şi de tranzit pentru a reduce numărul de plecări, în special Tunisia, de unde se îmbarcă marea majoritate a persoanelor care sosesc în Lampedusa.

În iulie, UE a semnat un parteneriat cu Tunisia pentru a reduce numărul sosirilor de migranţi pe ţărmurile italiene în schimbul unui ajutor financiar.

Ursula von der Leyen a mai declarat că UE ar trebui să accelereze plata acestui ajutor către Tunis, iar Meloni a vorbit despre ipoteza unui ajutor european pentru a ajuta Tunisia să-şi finalizeze bugetul, chiar dacă Fondul Monetar Internaţional condiţionează acordarea unui credit de 1,9 miliarde de dolari de adoptarea unor reforme respinse de preşedintele Kais Saied.

În cele din urmă, Comisia doreşte să „sporească gradul de conştientizare şi campaniile de comunicare pentru a descuraja traversările mediteraneene”, în timp ce „continuă să lucreze pentru a oferi alternative, cum ar fi primirea umanitară şi canalele legale” de imigraţie.