Valoarea pietei de IT din Romania ar putea atinge 1,6 miliarde de dolari in urmatorii patru ani, daca rata pirateriei software s-ar reduce cu 10 procente, pana la 64%, se arata intr-un studiu realizat de IDC pentru Business Soft Alliance (BSA). Aceasta ar duce si la cresterea semnificativa a sectorului IT, a produsului intern brut cu 669 de milioane de dolari si ar aduce venituri la buget de 76 de milioane dolari din taxe. De asemenea, numarul angajatilor din sectorul IT ar putea creste, pana in anul 2009, cu peste 3.000.


Sectorul de IT din Romania include in momentul de fata peste 11.000 de persoane angajate si contribuie cu 124 de milioane de dolari la veniturile provenite din taxe. IDC estimeaza piata romaneasca de IT la peste 800 de milioane de dolari in 2004.

“In mod clar, sectorul IT – si, in special, industria de software – reprezinta o puternica sursa de beneficii economice in Romania. Dar contributia din acest moment reprezinta doar o parte din potentialele castiguri economice care ar putea fi obtinute in si dincolo de industria software”, spune Magda Popescu, avocat BSA.

In Uniunea Europeana, industria de IT a atins nivelul de 311 miliarde de dolari. Pe piata, sunt 365.000 de companii cu 2,5 milioane de angajati, care contribuie cu aproximativ 25 de miliarde de dolari la veniturile provenite din taxe si genereaza alte 155.000 de locuri de munca in domenii conexe.