Echipa de avocaţi din reţeaua pro bono înfiinţată de Gheorghe Piperea a primit, din iunie, data lansării ideii şi până în prezent, peste o sută de solicitări de consiliere şi/ sau asistenţă juridică prin intermediul site-ului www.spunesitu.ro, pus la dispoziţie de Fundaţia Horia Rusu.

‘În general, sunt litigii contra statului pe drepturi ce ţin de protecţia socială (…), dar acum, mai ales având în vedere revolta clienţilor contra băncilor, sunt foarte multe cazuri pro bono pe care le-am preluat chiar eu în domeniul Ordonanţei 50/2010. Sunt în momentul acesta opt sau chiar zece cazuri pro bono în grupurile acelea de clienţi care dau în judecată băncile, dar asta nu înseamnă că se rezumă aici’, a declarat referitor la cele peste o sută de solicitări prof. dr. Gheorghe Piperea, marţi, la Facultatea de Drept, cu ocazia întâlnirii avocaţilor din reţeaua pro bono.

El a spus că din cele peste o sută de cazuri în lucru, ‘zece sunt deja procese’. Piperea a precizat că multe dintre sesizări sunt neîntemeiate, în sensul că nu se încadrează în criteriile de selecţie a cauzelor stabilite de reţea, care se ocupă cu precădere de persoane care nu au resurse financiare ca să se poată adresa unui avocat. De asemenea, avocatul Gheorghe Piperea a afirmat că reţeaua nu va selecta cazurile unor persoane care au făcut din a da în judecată un mod de a trăi şi că sunt situaţii în care reclamantul nu are dreptate.

Piperea consideră că se pot face cazuri pro bono şi pentru diverse ONG-uri, pentru diferite persoane care sunt sau nu sunt organizate în asociaţii, pentru instituţii publice.

‘Gheorghe Florea (preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România n.r.) mi-a solicitat să vă transmit mesajul din partea sa – să nu cumva să transformăm aceste cazuri în evaziune fiscală sau eventual o concurenţă neloială pentru ceilalţi colegi ai noştri, adică să preluăm nişte cazuri pro bono care, după aceea, să se transforme în onorarii de succes deosebit de mari sau să preluăm cazuri pro bono numai pentru a ne face o anumită notorietate, ca după aceea să concurăm ‘mai bine’ cu colegii noştri’, a declarat profesorul doctor.

El a explicat că a avut iniţiativa reţelei de avocaţi pro bono în acest an, pentru că, în opinia sa, în 2010 în România drepturile au fost încălcate în cel mai înalt grad.

‘Am aşa senzaţia, dar poate că mă înşel, dar am senzaţia că anul acesta este anul în care drepturile au fost încălcate în cel mai înalt grad. Dacă vă uitaţi pe statisticile proceselor care sunt pe rol în acest moment în România veţi vedea o creştere exponenţială a acestora’, a menţionat profesorul doctor.

Potrivit acestuia, iniţiativa nu are absolut nimic politic, iar în prezent reţeaua numără 75 de avocaţi, dintre care doi se află în străinătate.

La întrevedere a fost prezent şi decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, Flavius Baias.

Întâlnirea de marţi va fi urmată de întrevederi regionale, astfel încât proiectul să se dezvolte şi să permită susţinerea unui număr cât mai mare dintre cetăţenii care au nevoie de asistenţă juridică gratuită.

‘100 de avocaţi pro bono pentru România’ este o reţea a societăţii civile care include avocaţi voluntari.

SURSA: Agerpres