Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au înregistrat o scădere medie a unităţii de fond cu 6,7% la 30 martie 2020, faţă de 31 decembrie 2019, potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), după cum relatează Agerpres.

„Pe primele trei luni ale acestui an, această depreciere este în medie de -6,7% pentru fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România. Această evoluţie este cauzată în principal de scăderile pe care le-au înregistrat pieţele financiare globale. Bursa de Valori de la Bucureşti a scăzut cu 24% pentru aceeaşi perioadă, bursele din Marea Britanie şi Germania cu 25%, iar bursa din Franţa cu 26%”, se arată în comunicat.

Potrivit organizaţiei, fondurile de pensii private reprezintă o oglindă fidelă a evoluţiei economice, a pieţei muncii, dar şi a pieţelor financiare pe care investesc, cu prudenţă şi responsabilitate, banii economisiţi de români. Ca urmare a şocului puternic suferit de pieţele financiare, fondurile de pensii private din România se confruntă cu o depreciere temporară a valorii activelor administrate.

Fondurile de pensii private, printre cel mai puțin afectate de crize

APAPR menţionează că experienţa tuturor crizelor precedente ne arată că fondurile de pensii private sunt însă printre actorii financiari cel mai puţin afectaţi de volatilitate, întrucât îşi investesc activele şi fac plăţi pe termen foarte lung. De aceea nu se poate vorbi de „pierderi” propriu-zise în ceea ce priveşte evoluţia actuală a banilor din Pilonul II, ci de „deprecieri” temporare de active. Viitorii pensionari nu sunt afectaţi de aceste scăderi conjuncturale, iar puţinii participanţi care ies la pensie în această perioadă din Pilonul II sunt protejaţi de mecanismul garanţiei absolute (nivelul total al pensiei nu poate fi mai mic decât valoarea contribuţiilor minus comisioanele legale) şi de performanţele investiţionale trecute ale fondurilor de pensii.

„În context, trebuie amintit şi faptul că rezultatele investiţionale ale tuturor fondurilor de pensii private rămân în continuare pozitive dacă le privim pe un orizont de timp relevant, astfel: +1,3% în ultimul an (martie 2019 – martie 2020); medie anuală de +2,2% în ultimii 3 ani; medie anuală de 3% în ultimii 5 ani şi medie anuală de 5,6% în ultimii 10 ani”, se precizează în comunicat.

Conform APAPR, performanţele fondurilor de pensii trebuie judecate pe termen lung. Panica nu este justificată în cazul unor scăderi pe termen scurt, cauzate de evenimente obiective precum actuala criză globală. Odată cu aşteptata revenire economică, pieţele financiare îşi vor reveni şi ele, la fel şi rezultatele fondurilor de pensii şi de investiţii, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată, inclusiv după criza financiară din 2007-2009. Cel mai recent exemplu de revenire îl avem chiar în anul 2019, când performanţa medie a fondurilor de pe Pilonul II de pensii a fost de 11,8% după cea de doar 1% în 2018, cauzată de efectele nefaste ale OUG 114/2018.

Administratori Pilonul II: Această perioadă dificilă va fi depășită cu bine

Administratorii Pilonului II dau asigurări că gestionează banii economisiţi de români cu maximă responsabilitate şi prudenţă în această perioadă dificilă, care va fi depăşită cu bine.

„Economia globală şi toate pieţele financiare internaţionale au fost afectate în ultimele luni de efectele pandemiei cu noul Coronavirus, precum şi de restricţiile impuse libertăţii de mişcare a persoanelor şi bunurilor, o situaţie fără precedent în istoria modernă a umanităţii. În mod cu totul firesc, statele lumii dau în aceste momente grele prioritate protejării vieţilor omeneşti şi nu evoluţiei economiei. În prezent, o bună parte a economiei globale este oprită, iar pieţele financiare reflectă acest lucru prin deprecierea activelor. Cu toţii vedem că nu există stat sau domeniu care să nu fie afectat de această criză globală, iar România nu face excepţie”, se mai spune în comunicat.