Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că pieţele muncii sunt într-o „stare înfricoşătoare”, în condiţiile în care tot mai multe persoane nu pot găsi un loc de muncă pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce afectează coeziunea socială, transmite Reuters.

„Costurile umane şi sociale ale şomajului sunt mai mari decât pierderea temporară a venitului”, menţionează FMI într-un studiu care va fi prezentat la o conferinţă organizată luni de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).

La această conferinţă, instituţia financiară internaţională va îndemna guvernele să extindă stimulentele fiscale şi să favorizeze crearea de locuri de muncă.

Fondul consideră, totodată, că până la un punct datoriile adiţionale se pot justifica dacă stimulentele fiscale care le stau la bază ajută la reducerea şomajului pe termen lung. Şomajul prelungit reprezintă o povară costisitoare asupra societăţii, deoarece populaţia este descurajată, pierde venituri sau chiar părăseşte piaţa muncii.

FMI face apel, totodată, la extinderea ajutoarelor de şomaj pentru a ajuta la menţinerea cererii consumatorilor şi a moralului populaţiei, dar şi a programelor de înfiinţare de locuri de muncă temporare, prin care se acordă companiilor stimulente pentru a păstra angajaţii.

Şeful OIM a cerut, de asemenea, extinderea măsurilor de stimulare fiscală pentru a sprijini o revenire economică încă fragilă şi favoriza crearea de locuri de muncă.

SURSA: Mediafax