Randamentul eurobondurilor României cu scadenţa în 2018 a scăzut cu 63 puncte de bază din februarie, la 5,47%, conform datelor Bloomberg. Este cu 37 puncte de bază sub nivelul similar de maturitate al bondurilor Ungariei de categoria investment-grade, conform datelor Bloomberg. În urmă cu un an, randamentul obligaţiunilor României cu statul junk (nerecomandat pentru investiţii) era cu 115 puncte de bază peste al Ungariei.

România, care a primit două pachete de asistenţă financiară din 2009, intenţionează să lanseze săptămâna aceasta prima emisiune de eurobonduri de mai mult de un an, deoarece vrea să evite să recurgă la creditul de 5 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari) furnizat de FMI şi UE, în baza unui acord de tip precautionary. Guvernul ar trebui să profite de costurile de împrumut mai scăzute de pe pieţele financiare şi să-şi reducă datoria internă pe termen mediu, a declarat în 2 iunie Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI.

‘Emisiunea de obligaţiuni a României ar trebui să decurgă bine şi aici continuă să existe un apetit major din partea investitorilor globali pentru obligaţiuni în euro sau dolari în Europa Centrală şi de Est. România ar fi înţeleaptă să şteargă orice cerere în exces şi să emită la o valoare mai mare dacă pot reuşi să facă asta fără o creştere semnificativă a costurilor’, a declarat Peter Attard Montalto, economist la Nomura International Plc în Londra.

Investitorii se reîntorc după ce premierul Emil Boc a redus cu 20% cheltuielile cu salariile din sectorul public, ca parte a planului de reducere a deficitului bugetar la 4,4% din PIB în acest an, de la 6,5% din PIB în 2010, se arată în analiza Bloomberg. Economia a crescut în ritm anual cu 1,6% în primul trimestru din 2011, prima creştere trimestrială din 2008.

Obligaţiunile Ungariei au scăzut cu 3,5% în ultima lună, a treia cea mai slabă performanţă din întreaga lume, după datoriei Greciei şi Irlandei, din cauza temerilor că executivul ar putea să nu reuşească să implementeze măsurile necesare pentru a reduce cea mai ridicată povară a datoriei dintre statele UE din Europa de Est.

România încearcă săptămâna aceasta să vândă obligaţiuni între 500 milioane de euro şi 1,5 miliarde de euro cu scadenţă de cel puţin cinci ani, în funcţie de condiţiile de pe piaţă, a declarat săptămâna trecută Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice. Conform acestuia, România este programată să discute luni cu investitorii la Londra, în reuniuni organizate de Erste Group Bank AG şi Societe Generale.

Oferta va fi probabil estimată la un randament de 250 puncte de bază peste rata medie a obligaţiunilor benchmark sau cu 20 puncte de bază mai puţin decât a plătit Ungaria în urmă cu o lună, în vânzarea de obligaţiuni cu scadenţă în 2019, conform datelor Nomura şi UniCredit SpA.

‘Sentimentul pozitiv faţă de pieţele din România încă există şi vedem investitorii non-rezidenţi interesaţi în special’, a explicat Gyula Toth, analist pentru pieţe emergente la UniCredit în Viena.

România va oferi probabil aproximativ 750 milioane de euro şi va sfârşi probabil obţinând un miliard de euro, susţine Montalto de la Nomura.

‘Situaţia României privind accesarea pieţelor este mai bună decât în urmă cu un an’, a declarat Franks de la FMI. Totuşi, guvernul trebuie să fie ‘vigilent’ în cazul înrăutăţirii crizei datoriilor în Europa, a adăugat reprezentantul FMI.

Ultimul împrumut al României pe pieţele externe a fost în luna martie 2011, când România a împrumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţa la cinci ani.
SURSA: Agerpres