Pierderile militare ucrainene sunt un secret bine păzit, susține La libre Belgique.

„Nu știm prea multe despre rata de uzură a forțelor ucrainene. În realitate, nu știm nimic despre asta”, rezumă Michael Kofman, expert la think tank-ul american CNA.

În mod logic, în vremuri de război, rușii, ca şi ucrainenii, sunt zgârciți cu privire la datele despre pierderile lor umane. Iar cifrele oficiale, care sunt imposibil de verificat, sunt probabil subestimate în scopuri propagandistice.

Bilanțul morților în războiul din Ucraina

Statul major rus a recunoscut, vineri, moartea a 1.351 dintre militarii săi şi 3.825 de răniți, după o primă evaluare oficială la începutul lunii martie cu aproape 500 de morți. NATO estimează, la rândul său, că din cei 150.000 până la 200.000 de soldați ruși dislocați în Ucraina, între 30.000 și 40.000 dintre ei nu ar mai fi în stare de luptă, fie pentru că au fost uciși, fie pentru că au fost răniți sau luați prizonieri, după o intrare în război care a scos la iveală slăbiciuni tactice și logistice majore.

Kievul, la rândul său, a dat doar două rapoarte din 24 februarie. Cel mai recent, din 12 martie, raportează că 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși. Conform raportului standard conform căruia, în timp de război, o armată are trei soldați răniți pentru fiecare soldat ucis, armata ucraineană ar avea cel puțin vreo 5.000 de oameni scoşi din luptă. O cifră care este, fără îndoială, sub cea reală.

Starea armatei ucrainene, un mare semn de întrebare

Pe partea ucraineană, „chestiunea resurselor este un mare factor de incertitudine, datorită eficienței propagandei de la Kiev și a „disciplinei informaționale” a luptătorilor.

„Prin urmare, nu cunoaștem starea armatei ucrainene, care trebuie să fi suferit și ea pierderi grele”, subliniază o notă recentă a Fundației pentru Cercetare Strategică (FRS).

Cu toate acestea, s-ar părea că armata ucraineană, aflată în poziție defensivă, a suferit mai puține pierderi decât armata rusă, potrivit mai multor observatori.

Conflictul din Ucraina oferă o demonstrație excelentă a principiului clausewitzian

Conflictul din Ucraina oferă o demonstrație excelentă a principiului clausewitzian, potrivit căruia forța defensivă este mai mică decât cea de atac”, notează FRS. „Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât forțele ucrainene au adoptat moduri tactice de acțiune care sunt adesea mai mult război de gherilă de înaltă tehnologie decât confruntare convențională pentru a evita puterea de foc rusă”.

Acest lucru este dovedit în special de pierderile materiale înregistrate de site-ul oryxspioenkop.com, pe baza fotografiilor sau videoclipurilor culese pe câmpul de luptă: marți, site-ul a numărat 318 tancuri pierdute (distruse, avariate, abandonate sau capturate) pentru Rusia, peste 550 de vehicule blindate, 16 avioane de vânătoare, 35 de elicoptere și 2 nave, faţă de 79 de tancuri pierdute de ucraineni, mai puțin de 200 de vehicule blindate, 12 avioane de vânătoare și 13 nave.

Ucrainenii erau perfect pregătiți, își dispersează perfect mijloacele

„Ucrainenii erau perfect pregătiți, își dispersează perfect mijloacele”, argumentează o sursă militară occidentală.

Capabilitățile ucrainene sunt cu siguranță mai limitate decât cele ale armatei ruse. Dar conflictul care a început în 2014 împotriva separatiștilor pro-ruși din Donbas a determinat autoritățile pro-occidentale ucrainene să-și apropie armata de standardele NATO. Bugetul militar s-a triplat la peste 3,5 miliarde de euro în 2021 și au fost adoptate reforme pentru a îmbunătăți comandamentul.

Statele Unite au oferit 2,5 miliarde de dolari ca ajutor militar țării din 2014, iar instructori de la aliați NATO, precum Canada și Regatul Unit, au predat cursuri de pregătire pentru luptă.

Armata beneficiază și de contribuția crucială a armelor străine, în special dronele de luptă TB2 de la producătorul turc Bayraktar, sau chiar rachete antitanc britanice și americane, pe care țările NATO au continuat să le furnizeze țării încă de la începutul conflictului.

Numărul de personal nu este o problemă pentru Ucraina

În fine, dacă pe hârtie raportul de putere este copleșitor în favoarea rușilor, ucrainenii au un mare rezervor de forțe. La cei 130.000 de oameni ai forței operaționale terestre se adaugă sute de mii de rezerviști și batalioane de voluntari.

„Pierderile ucrainene sunt probabil substanțiale, dar forțele lor de luptă sunt de fapt mai mari (decât cele ale rușilor) pentru că au mii de voluntari ucraineni și străini”, a declarat pentru AFP un expert britanic în conflicte armate sub acoperirea anonimatului. Astfel, „numărul de personal nu este o problemă pentru Ucraina„, crede el.