“2013 a fost pentru BRD un an de tranziție, în mare măsură dedicat îmbunătățirii organizării interne și a administrării riscurilor, precum și întăririi principalelor avantaje competitive – rețeaua extinsă, capacitatea de a inova, eficiența operațională ridicată", a declarat, în comunicatul remis Bursei de Valori București, Philippe Lhotte, președintele director general al BRD Groupe SociétéGénérale.

În același timp, depozitele au înregistrat o creștere de aproape 12,8% comparativ cu 7,4%, nivel înregistrat de întreaga piață, se mai menționează în comunicat. Astfel, la finele anului trecut depozitele clienților BRD se ridicau la 36,14 miliarde de lei, cu 4,25 miliarde de lei mai mari decât la 31 decembrie 2012. 

“În esență, 2013 a fost un an util, din care BRD a ieșit mai puuternică. BRD privește cu 2014 cu încredere și este gata să acompanieze creșterea economiei românești", a mai spus Philippe Lhotte.

Conform sursei citate, venitul net bancar a scăzut cu 6,9% comparativ cu anul 2012, în special din cauza diminuării marjei nete de dobândă. “Această evoluţie a fost determinată in principal de contracţia volumului creditelor nete pe segmentul corporate”, se precizează în comunicat.

În ceea ce privește, nenitul net din comisioane, acesta a scăzut cu 4,7%, în mare măsură din cauza încetinirii activităţii de creditare, de la 773,5 milioane de lei la 737,57 milioane de lei.

“În anul 2013, banca a reuşit să menţină un control strict al costurilor, care a condus la o reducere cu 5,6% a cheltuielilor operaţionale, aspect care a permis menţinerea raportului cost/venit la un nivel scăzut (47,1%, sub media pieţei). În contextul scăderii valorii garanţilor şi al creşterii proporţiei expunerilor aflate in insolvenţă, banca şi-a consolidat nivelul acoperirii cu provizioane a creditelor neperformante (de la 51,9% în 2012 la 68,9% la sfârşitul anului 2013), efort care s-a tradus printr-un cost al riscului ridicat la nivelul portofoliului de credite pentru IMM-uri”, se menționează în comunicat.