Avertisment foarte grav lansat miercuri seară de cunoscutul om de televiziune Radu Banciu, care spune că România este în pericol în acest moment nu doar să piardă Ardealul, ci practic o acțiune secesionistă se poate petrece oricând, în orice regiune a țării.

Reacția lui Banciu a fost declanșată de decizia luată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării –  CNCD, prin care Președintele Klaus Iohannis a fost amendat, ca urmare a declarațiilor legate de vânzarea Ardealului către Ungaria.

”Bun, președintele Iohannis ia 5.000 pentru formă, dar fondul problemei cine îl dezbate? Știți de ce? Pentru că dacă se ajunge la ceea ce ați făcut dumneavoastră aici – nu contează ce va decide justiția, pentru că asta va fi peste doi ani și se va uita – cred că vă dați seama că, așa, deschideți drumul către toate fărădelegile posibile.

”Oricine poate începe să dezmembreze România”

În momentul de față, oricine poate, pe turta, pe spinarea statului român, să facă ce vrea el. O acțiune secesionistă în Moldova, în Oltenia, în Crișana, în Maramureș, în Dobrogea.

Oricine, dacă vrea, poate începe să dezmembreze teritoriul național, cu un proiect, deci nu cu o snoavă. Nu cu o glumă într-o emisiune de pamflet – hai să facem din județele Olteniei o țară separată.

Nu la televizor, ci în realitate. Dezmembrează o parte din România, deși Constituția României nu te lasă, este un caz penal. Dumneavoastră ce faceți, îl sancționați pe cel care îi înjură pe olteni, munteni sau moldoveni că vor să dezmembreze România?”, a spus Radu Banciu, în emisiunea sa de la B1 TV.

”N-aș citi mai departe, că mi-e frică, totuși, să nu ridic prea tare tonul, să nu rup hârtia, deși am câteva întrebări după această execuție la foc sumar, dar automat.

”Ați sancționat doar forma și nu fondul”

Nu spun că nu mă bucur că, în sfârșit, sunt pe aceeași listă cu doi președinți – Traian Băsescu a fost amendat cu 6.000 de lei, tot astăzi, pentru o intervenție care n-are legătură cu acest subiect, ci cu etnia rromă, 5.000 de lei a luat președintele Iohannis pentru afirmația care a făcut atunci deliciul publicului și pe care am comentat-o și noi abundent.

Încă o dată, domnule Csaba, știu că nu e de resortul dumneavoastră să amendați UDMR, pentru că acolo e caz penal. Nu știu dacă procuratura s-a sesizat, apropo de acest proiect de autonomie pentru Ținutul Secuiesc, că era de resortul procuraturii, a doua zi, să deschidă dosar penal. Nu știm.

Dumneavoastră n-aveați ce să amendați la UDMR, că știu că aveți, până la urmă, zidurile destul de înalte și ferecate acolo. Nu vi se pare, totuși, că ați sancționat iarăși doar forma și nu fondul?”, a l-a acuzat Banciu pe Asztalos Csaba, președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.