Radu Banciu a scăpat de amendă

În decembrie 2018, Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare „Mikó Imre” a sesizat CNCD în legătură cu niște afirmații făcute de Radu Banciu. Asociația reclama posibile mesaje de provocare și instigare la ură la adresa comunității maghiare.

În emisiunea din data de 02.12.2018, s-au făcut afirmații cu mesaje de provocare și de instigare la ură, a descris asociația menționată. Ea a sesizat că prin enunțurile făcute la adresa comunității maghiare au fost discrimantorii.

„Țara este totuși relativ întreagă în sfârșitul lui 2018. Chiar dacă a pierdut controlul asupra a două județe. Vorbim de Harghita și Covasna. Ăia nu mai sunt județe românești, dacă am respecta adevărul” a spus Banciu.

Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare „Mikó Imre” a apreciat că aceste afirmații reprezintă o formă de hărțuire la adresa comunității maghiare.

Colegiul Director al CNCD a constatat că aspectele sesizate intră sub incidenţa unei ordonanțe privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare. Astfel, a aplicat realizatorului Radu Banciu o amendă contravenţională în valoare de 2000 lei.

Banciu a câștigat la ÎCCJ

În iunie 2020, Radu Banciu a chemat în judecată pe pârâții CNCD și Asociația „Mikó Imre”. El a cerut la Curtea de Apel București, printre altele, să anuleze hotărârea CNCD. Câteva luni mai târziu, instanța a pronunțat următoarea soluție:

„Solutia pe scurt: Admite în parte cererea completată. Anulează Hotărârea nr. 48/22.01.2020 emisă de pârât. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Cu drept de a formula recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cerere care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată astăzi 26.03.2021 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”

Soluția a nemulțumit pârâții, care au atacat-o cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. La începutul acestei luni, instanța supremă a soluționat definitiv acest litigiu. Tot în favoarea realizatorului de televiziune

ÎCCJ a respins recursul principal declarat de CNCD împotriva sentinţei civile nr. 414 din 26 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. A respins recursul incident declarat de reclamantul Radu Banciu împotriva aceleiaşi sentinţe, ca nefondat. Sentința este definitivă.

Realizatorul TV a câștigat, dar a și pierdut în justiție, dispute cu CNCD și Asociația „Mikó Imre”. Una dintre sentințe a fost pronunțată la începutul lunii noiembrie 2020. Asociația a reclamat că Radu Banciu distribuie același informații false și instigatoare la ură contra etnicilor maghiari.

Realizatorul TV a avut și câștig de cauză în procesul în care judecătorii au anulat Hotărârea nr.336/08.04.2020 a CNCD. Ei l-au exonerat pe Radu Banciu de la plata amenzii contravenţionale de 5.000 lei. Radu Banciu a mai fost amendat în trecut din cauza pozițiilor exprimate împotriva etnicilor maghiari. Cele mai mari amenzi le-a încasat din partea Consiliului Național al Audiovizualului.