Vestea este că PIB-ul SUA s-a contractat cu 0,1% în ultimul trimestru din 2012, în condițiile în care așteptările indicau o creștere de 1%. Aceasta este primul declin economic de la trimestrul al doilea din 2009 încoace.
În ciuda titlurilor înspăimântătoare, Jim Paulsen, șeful strategiei de investiții de la Wells Capital Management, a văzut câteva știri bune printre rândurile anunțului despre evoluția economiei SUA.
“Este o știre-șoc, iar urșii (sintagmă folosită pentru o piață în scădere –  bear market, n.red.) se vor distra puțin cu asta, dar dacă privești cu adevărat, cred că este mult mai bine de atât”, a declarat Paulsen pentru Breakout al Yahoo Finance. Iată ce a văzut el.
Cheltuielile guvernamentale s-au corectat de la niveluri prea mari
Chetuielile guvernamentale totale au înregistrat o scădere de 6,6% în trim. IV, după ce crescuseră cu 3,9% în trimestrul precedent. Chetuielile cu apărarea au scăzut cu 22%, înregistrând cea mai mare scădere din 1972, dar asta după ce ele crescuseră cu 12,9% în trimestrul III. Practic, scăderea a venit după o creștere până la niveluri exagerat de mari.
Cinicii au atribuit inversarea rapidă în cheltuielile guvernamentale pe fondul alegerilor prezidențiale suspecte, dar căderea a avut un impact semnificativ asupra PIB-ului. Cu toate acestea, Paulse crede că situația cheltuielilor cu apărarea este ceva ce nu se va mai repeta.
Cheltuielile de consum au crescut, stocurile au scăzut
Consumul individual real chiar a accelerat în ultimele trei luni din 2012, crescând cu 2,2% față de 1,6% în trim. III. Cheltuielile cu bunurile durabile, un semn al încrederii consumatorilor pe termen lung, au crescut cu 13,9%.
Stocurile au scăzut însă, cu 1,27%, după ce avansaseră cu 0,73% în trimestrul anterior. Asta sugerează ori o cerere de producție pentru refacerea stocurilor ori o lipsă de încredere a mediului de afaceri. Pe fondul avansului consumului populației, Paulsen pariază că e vorba de prima variantă.
“Cred că chiar și urșii sunt de acord când te uiți la performanța sectorului privat, mediul de afaceri și cheltuielile de consum, că s-a înregistrat o evoluție solidă per ansamblul componentelor PIB”, spune el.
Considerând cifrele de PIB în contextual tuturor altor date, Paulsen spune că nu există nimic care să sugereze un declin economic sustenabil.