"Anul acesta piaţa scade cu circa zece la sută, până la 400 milioane de euro, deoarece criza a afectat consumul, care a scăzut", a spus directorul general PNVV.

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului a împlinit în 2010 zece ani de la înfiinţare, timp în care industria românească a vinului a crescut de la câteva zeci la afaceri de sute de milioane de euro.

România este pe locul cinci în ierarhia vinicolă din Europa, iar pentru perioada 2007 – 2013 România are la dispoziţie din bugetul UE circa 210 milioane euro pentru sectorul viti-vinicol, reconversie, replantare şi promovare.

În ultimii opt ani, România a înregistrat cele mai mari exporturi de vin, în anii 2002 şi 2003, cu un total de 50.453 tone, respectiv 41.137,1 tone.

În 2009, producţia de struguri de vin a ajuns la 935.000 de tone şi cea de vin la 5,3 milioane hectolitri, nivel similar producţiei din anul 2008.

La data de 18 septembrie 2009, cantitatea de struguri recoltată a ajuns la 156.411 tone, circa 16 la sută din total, la o medie de 4.471 kg la hectar. În 2008, suprafaţa cultivată cu viţă de vie pe rod era de 186.900 ha, din care cu vii nobile 94.900 ha.

Producţia medie anuală de vin este de 5,5-6 milioane hectolitri.

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) estima pentru 2009 o producţie de vin de aproximativ 6 milioane hectolitri, în creştere cu circa 5-10 la sută faţă de media ultimilor ani.

"Acest lucru se datorează în principal condiţiilor meteo deosebit de favorabile pentru viticultură, cu perioadă prelungită de insolaţie şi precipitaţii suficiente, superioare celor din anii precedenţi, mai ales în Dobrogea (regiunea de sud-est), dar şi investiţiilor din ultimii ani în reconversia şi restructurarea plantaţiilor viticole, o medie anuală de reînnoire de circa 3.000 ha cultivate cu viţă de vie", a spus directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe.

Piaţa "organizată/oficială" a vinului este de 1,2-1,5 milioane hectolitri de vin. Diferenţa rezultată, de circa 4,5 milioane hectolitri, reprezintă autoconsum şi piaţa nelegală.

Consumul de vin în România este situat între 23,4 – 24 litri/locuitor, acesta reprezentând jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la 50 litri /locuitor.

România este unul dintre cei cincisprezece producători de vin la nivel mondial şi al şaselea producător de vinuri din Europa după Franţa, Italia, Spania, Germania şi Portugalia. De asemenea, România ocupă locul cinci în ierarhia ţărilor viticole europene, cu o suprafaţă totală cultivată cu viţă de vie de 186.900 hectare.
SURSA: Agepres