Tranzactiile cu titluri de stat vor ramane un joc rezervat aproape exclusiv bancilor.
Cu exceptia acestora, doar doua societati de valori mobiliare vor putea intermedia operatiuni cu astfel de titluri.
Cine va dori sa cumpere sau sa vanda titluri de stat va trebui sa-si faca o lista cu adresele bancilor; ordine de vanzare si de cumparare ar mai putea primi doar doua societati de valori mobiliare, dintre care una apartine unei banci.
Dupa parlamentari care au durat aproape trei ani, Banca Nationala a Romaniei a acceptat sa-si rupa de la gura o bucatica din piata titlurilor de stat. Noul regulament privind operatiunile cu aceste titluri da societatilor de valori mobiliare (SVM) posibilitatea de a functiona ca intermediari pe piata primara si pe cea secundara si, de asemenea, prevede ca Bursa de Valori Bucuresti poate fi o piata secundara pentru titlurile cu scadenta de cel putin 365 de zile.
Conform acestui regulament (care va intra in vigoare la 15 noiembrie 2001), titlurile cu scadenta de pana la un an vor fi tranzactionate pe o piata secundara aproape identica cu cea care exista in prezent (piata interbancara supravegheata de Banca Nationala). Piata secundara a titlurilor cu scadenta de peste un an (titluri care, deocamdata, sunt niste raritati) va fi desemnata de Ministerul Finantelor pentru fiecare emisiune in parte. Cu alte cuvinte, s-a ajuns la un fel de compromis, in sensul ca BNR accepta ca, din cand in cand, Bursa de Valori sa primeasca o ciosvarta, daca stapanul (Ministerul Finantelor) socoteste ca este cazul.
Prezenta SVM-urilor pe aceste piete va fi mai mult simbolica, intrucat conditiile de acces sunt prohibitive pentru marea majoritate. Pentru a fi acceptata pe piata primara, o SVM trebuie sa aiba un capital social de cel putin jumatate din cel al unei banci, adica minimum 75 de miliarde lei. Dupa data de 31 mai 2002, acest capital va trebui ridicat la 125 miliarde lei, intrucat data mentionata reprezinta termenul pana la care bancile sunt obligate sa-si majoreze capitalul social la 250 miliarde lei.
1,25 milioane USD, un loc de broker
Accesul SVM-urilor pe piata secundara este conditionat de un capital social de 37,5 miliarde lei (1,25 mil. USD) pana la 31 mai 2002 si de 62,5 miliarde lei dupa aceasta data.
Potrivit presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, la aceasta data doar societatile de valori mobiliare Gelsor si SociA