Conform publicaţiei, numărul tranzacţiilor M&A din ţările Europei Emergente în 2012 s-a apropiat de 2.265, înregistrând o scădere de aproape 40%, comparativ cu anul trecut. Valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut, de asemenea, până la 121 de miliarde de euro, cu mai puţine tranzacţii de dimensiuni foarte mari decât în anul precedent. Achiziţia TNK-BP de către Rosneft, cea mai mare tranzacţie realizată vreodată în Rusia, a însumat mai mult de o treime din valoarea totală a tranzacţiilor.

Studiul arată că, în 2012, activitatea M&A din regiune a fost împovărată de prelungirea crizei din zona euro, de relaţia cu Uniunea Europeană, principalul partener comercial al regiunii, de tulburările politice din anumite ţări şi de măsurile de austeritate dure introduse de guvernele locale.

În România, piaţa a înregistrat tranzacţii importante în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, în special în domeniile energetic, agricol, telecomunicaţii şi media.

‘Activitatea M&A din România a fost puternic influenţată de vectorul economic, la care s-a adăugat şi instabilitatea politică de dinaintea alegerilor care au avut loc la sfârşitul anului, ceea ce i-a determinat pe investitori să rămână în aşteptarea soluţionării situaţiei economice şi politice. Cu toate acestea, piaţa a înregistrat tranzacţii importante în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor. Aşa cum prevedeam la începutul anului trecut, cele mai active sectoare din România în 2012 au fost cel energetic, agricol, telecomunicaţii şi media’, a explicat Horea Popescu, Co-Head Corporate Department CMS Cameron McKenna România.

Conform publicaţiei, sectorul industriei manufacturiere rămâne cel mai activ sector şi în 2012. În termeni de valoare a tranzacţiilor, mineritul (incluzând petrol şi gaze) a fost sectorul principal, cu peste 58 de milioane de euro, reprezentând jumătate din valoarea totală a pieţei.

‘Rămânem optimişti în ceea ce priveşte noul an şi ne aşteptăm la o creştere moderată a activităţii M&A în România, până la finalul lui 2013. Există un sentiment de relaxare, având în vedere că noul guvern se arată dedicat implementării reformelor economice stabilite în urma acordului cu FMI din martie 2011 şi are mandate clare pentru continuarea înţelegerilor, atât cu FMI, cât şi cu Uniunea Europeană’, a adăugat John Fitzpatrick, Co-Head Corporate Department CMS Cameron McKenna România.

Biroul CMS Cameron Mckenna din Bucureşti a fost înfiinţat în anul 1999 şi în timp a devenit una dintre cele mai importante firme internaţionale de avocatură din România, cu o echipă formată din aproximativ 60 de avocaţi români şi internaţionali. DealWatch este furnizorul principal de informaţii despre pieţele M&A emergente.

SURSA: Agerpres