Piața asigurărilor din România își păstrază orientarea către asigurările generale (84%)

În România, piața asigurărilor a continuat și în 2023 să se concentreze pe asigurările generale. Acestea au reprezentat 84% din totalul primelor brute subscrise de către societățile de asigurare reglementate de ASF. Acest procent rămâne stabil în comparație cu nivelul înregistrat în anul 2022.

„Societăţile de asigurare, autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris în anul 2023 prime brute subscrise (PBS) în valoare de aproximativ 18,2 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de anul precedent.

Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 84% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF, menţinându-se la un nivel similar cu cel înregistrat în anul 2022.

Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu aproximativ 10% în 2023 comparativ cu 2022, în timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă a înregistrat un avans de 12%”, transmite ASF.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, nivelurile de solvabilitate în întreaga piață, exprimate prin ratele SCR (Cerințele necesarului de capital de solvabilitate) și MCR (Cerințele minime de capital), au depășit nivelul considerat adecvat.

Prin urmare, proporția dintre fondurile proprii disponibile pentru a acoperi cerințele de capital de solvabilitate și aceste cerințe de capital de solvabilitate (rata SCR) în piața asigurărilor a fost de 168%. Totodată, rata MCR s-a ridicat la 368%.

La finele anului 2023, erau prezente pe piața asigurărilor din România un total de 25 de societăți de asigurare, acreditate de ASF. Din acestea, 13 se concentrau exclusiv pe asigurările generale (AG). Doar 6 se dedicau exclusiv asigurărilor de viață (AV). De asemenea, 6 societăți de asigurare desfășurau o activitate compozită, oferind atât asigurări generale, cât și de viață.

Indemnizaţii brute plătite (IBP) în valoare de 7,71 miliarde de lei în 2023

În 2023, primele brute subscrise (PBS) pentru asigurările generale au atins aproximativ 15,2 miliarde de lei, evidențiind o creștere de 10% față de anul anterior. În același timp, PBS pentru asigurările de viață (AV) au înregistrat o sumă totală de aproximativ 3 miliarde de lei, în creștere cu 12% față de anul 2022.

În anul 2023, societățile de asigurare au înregistrat indemnizații brute plătite (IBP), excluzând sumele acoperite de Fondul de Garantare a Asiguraților, într-o sumă cumulată de aproximativ 7,71 miliarde de lei, pentru ambele categorii de asigurări, atât generale (AG), cât și de viață (AV).

Din totalul de aproximativ 7,71 miliarde de lei înregistrate ca indemnizații brute plătite în 2023, o sumă de 6,28 miliarde de lei a fost alocată pentru contractele de asigurări generale, reprezentând peste 81% din total. Aceasta evidențiază o creștere de aproximativ 1% în comparație cu anul precedent.

În ceea ce privește asigurările de viață, asigurătorii au înregistrat plăți pentru indemnizații brute, maturități și răscumpărări totale și parțiale în valoare de 1,43 miliarde de lei în anul 2023. Această cifră reflectă o descreștere de aproximativ 8% în comparație cu 2022.

La sfârșitul anului 2023, rata combinată a daunei pentru toate categoriile de asigurări generale a fost de aproximativ 89,4%, indicând o scădere în comparație cu valoarea înregistrată în anul precedent (91,5%).

ASF
SURSA FOTO: Facebook, ASF

Piața RCA a atins valoarea de 7,9 miliarde de lei în anul 2023

În anul 2023, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de către societățile autorizate și reglementate de ASF a fost de aproximativ 7,9 miliarde de lei. Diferența până la totalul clasei A10, de 8,01 miliarde de lei, reprezintă asigurările pentru marfa transportată de către transportatori și asigurările RCA subscrise în alte state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Această valoare a crescut cu aproximativ 6% în comparație cu anul precedent.

Dacă luăm în considerare și activitatea desfășurată de sucursale, volumul primelor brute subscrise în anul trecut a ajuns la aproximativ 9,3 miliarde de lei. Acest lucru reprezintă o creștere de aproximativ 16% față de volumul subscrierilor din anul 2022, care a fost de aproximativ 8 miliarde de lei, incluzând și sucursalele.

În anul 2023, cele mai mari procente au fost reprezentate de polițele cu o durată de valabilitate de 12 luni, cu aproximativ 86% din totalul subscrierilor. Polițele cu o valabilitate de o lună au reprezentat aproximativ 8% din total, în timp ce cele cu o durată de 6 luni au avut o pondere de aproximativ 4%.

Alte date despre piața RCA în 2023

La finalul anului 2023, media anuală a primelor pentru asigurarea RCA a atins aproximativ 1.219 lei, evidențiind o creștere de 7% față de anul precedent, conform datelor raportate pe întreaga piață.

În cursul anului 2023, companiile de asigurări acreditate și reglementate de ASF au desfășurat plăți însumând aproximativ 3,1 miliarde de lei pentru aproximativ 292.000 de dosare de daună, ceea ce a generat o medie de daună de 10.750 de lei, reflectând o creștere de 8% în comparație cu anul anterior.

În anul 2023, dauna medie plătită pentru vătămări corporale în cazul asigurărilor RCA a ajuns la la aproape 76.741 de lei. Acest fapt indică o scădere cu peste 11% față de nivelul din 2022. În același timp, dauna medie plătită pentru daune materiale a fost de 8.867 de lei, evidențiind o creștere cu peste 8% în comparație cu anul precedent.