Pfizer și BioNTech, solicitare de urgență de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii. Se dorește realizarea unui rapel de vaccin anti-covid pentru toți adulții.

Cele două companii farmaceutice se bazează pe rezultatele unei cercetări la care au participat peste 10.000 de voluntari. În urma analizei, Pfizer și BioNTech au constatat nu doar că rapelurile erau sigure, ci și că aveau o eficacitate de 95% împotriva Covid-19 simptomatic, comparativ cu schema de vaccinare cu doză dublă în perioada în care Delta era tulpina dominantă.

Pfizer a lansat în octombrie datele oficiale despre eficacitatea boosterului, însă acestea nu au fost încă revizuite de către colegi și nici publicate.

Rapelurile, anticipate de Joe Biden

Autorizarea primită de la FDA ar conduce Statele Unite ale Americii cu un pas mai aproape de predicția președintelui Joe Biden din august 2021. La jumătatea lunii a opta, acesta anticipase că rapelurile vor fi disponibile pentru toate persoanele majore din SUA. Solicitarea inițială a companiei farmaceutice a vizat aprobarea deplină a rapelurilor pentru persoanele cu vârsta de la 16 ani în sus.

În ciuda acestei cerințe, FDA a aprobat rapeluri pentru un grup restrâns de adulți, după ce au depășit suficient dozele inițiale de vaccin. Din acel moment, accesul s-a extins pentru a cuprinde majoritatea adulților, inclusiv a celor care au fost injectați cu alte tipuri de seruri.

Persoanele eligibile

Oamenii care s-au vaccinat cu Pfizer, BioNTech sau Moderna, în urmă cu șase luni sau mai mult, pot primi un rapel doar dacă au de la 65 de ani în sus, dacă sunt expuși riscului de infectare severă din cauza unei afecțiuni medicale, precum diabetul, bolile de rinichi sau sarcina sau persoanele care se află în pericol din cauza condițiilor de viață. Persoanele imunizate cu Johnson & Johnson în urmă cu două luni sau mai mult sunt eligibile.

Motivul solicitării Pfizer și BioNTech a fost determinat de îngrijorările oficialiilor federali din domeniul sănătății care și-au exprimat neliniștea cu privire la scăderea imunității populației pe măsură ce temperaturile devin din ce în ce mai scăzute. Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost deja autorizat pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani și aprobat pentru adolescenții de la 16 ani în sus.