Veste cumplită de la Pfizer! Au anunțat azi, 18 decembrie

În cursul zilei de vineri, directorul științific al Pfizer, Mikael Dolsten, a declarat că este de așteptat ca anumite regiuni să aibă parte de mai multe valuri ale pandemiei, în timp ce alte țări vor trece la stadiul ”endemic”, având un număr de cazuri scăzut și ușor de gestionat.

De asemenea, previziunile companiei arată că pandemia de coronavirus ar urma să fie endemică pe tot globul până în anul 2024.

„Când și cum anume se va întâmpla acest lucru va depinde de evoluția bolii, de eficiența cu care societatea va implementa vaccinurile și tratamentele și de distribuția echitabilă în locurile în care ratele de vaccinare sunt scăzute”, a declarat Mikael  Dolsten.

În plus, acesta a mai spus că ”apariția unor noi variante ar putea avea, de asemenea, un impact asupra modului în care pandemia continuă să se desfășoare”.

Aceste previziuni au fost făcute după ce s-a descoperit o nouă mutație a virusului, numită varianta Omicron. Potrivit oamenilor de știință, noua tulpină are peste 50 de mutații față de prima variantă a virusului. Așadar, specialiștii spun că mutațiile au redus eficacitatea celor două doze de vaccin.

Eficacitatea vaccinului Pfizer pentru cei mici

Într-o altă ordine de idei, directorul științific al Pfizer a vorbit și despre eficacitatea vaccinului anti-COVID pentru copiii cu vârsta între 2 și 4 ani, subliniind că acestora li s-au administrat două doze de vaccin de 3 micrograme de ser.

Medicii spun că acest gramaj nu a produs același sistem imunitar pe care o doză mai mare de vaccin l-a avut la copiii mai mari.

În plus, Pfizer a dezvoltat, împreună cu BioNTech, o versiune a vaccinului și pentru tulpina Omicron, iar reprezentanții spun că studiul clinic ar urma să înceapă în ianuarie.

Cercetătorii spun că virusul își va pierde statutul pandemic în 2022

Cercetătorii vin și ei cu previziuni despre sfârșitul pandemiei, spunând că virusul își va pierde statutul pandemic în 2022, datorită creșterii ratelor globale de vaccinare și dezvoltării de tratamente antivirale care vor deveni tot mai răspândite anul viitor, relatează CNBC.

În schimb, virusul va deveni „endemic”, scăzând în cele din urmă în severitate. Tulpini diferite de gripă au urmat modele similare pe parcursul ultimelor secole, de la pandemia de gripă spaniolă din 1918 la cea de gripă porcină din 2009.

Covid-19 va rămâne probabil periculos după sfârșitul pandemiei, precum gripa, care a ucis 62.000 de oameni în SUA între octombrie 2019 și aprilie 2020, conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC).

Fără alte evoluții majore, viața „normală” post-pandemie ar putea veni curând. Iată la ce ne putem aștepta în anul următor și după: