Israelul a autorizat vaccinarea minorilor sub 12 ani, urmând modelul american. Statele Unite ale Americii au impus imunizarea prin vaccin a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Copiii din Israel urmează să fie injectați cu serul Pfizer/BioNTech. Decizia aceasta a fost luată în speranța de a ţine sub control pandemia provocată de Covid-19, potrivit AFP.

„Directorul general al Ministerului Sănătăţii a decis să urmeze recomandările comisiei însărcinate cu studierea acestei probleme şi să autorizeze vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Vaccinarea copiilor

Inițial, în Israel a fost impusă vaccinarea adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, dar autoritațile au decis să includă și copiii sub 12 ani. Hotărârea de a vaccina copiii cu vârste între 5 și 11 ani a fost luată în urma testelor clinice ale Pfizer, a campaniei pro-vaccin din Statele Unite ale Americii şi a recomandărilor unui grup de oameni de ştiinţă israelieni.

„Majoritatea experţilor au estimat că beneficiile acestei vaccinări pentru copii vor fi mai mari decât riscurile, ceea ce a condus la decizia de a autoriza vaccinul pentru aceste vârste”, a declarat Ministerul  Sănătăţii.

Care este doza optimă

Studiul Pfizer pentru cei sub 12 ani a început cu trei doze diferite. În cele din urmă, cercetătorii au decis ca o cantitate optimă pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani să fie o treime din doza administrată adulților și adolescenților. Vaccinul va fi administrat în două doze, la interval de trei săptămâni.

Datele Pfizer au arătat că vaccinul pentru această grupă de vârstă pare să ofere niveluri ridicate similare de anticorpi cu cele observate la grupele de vârstă mai înaintate. Iar anticorpii produși au demonstrat capacitatea de a neutraliza varianta Delta.

Riscurile COVID-19 la copiii de vârstă școlară

Comitetul consultativ FDA s-a luptat cu riscurile și beneficiile vaccinului și cu importanța luării unei decizii pentru copiii mai mici. În cele din urmă, a concluzionat că părinților ar trebui să li se ofere opțiunea de a-și vaccina copiii. Experta în vaccinuri a CDC, Amanda Cohn, a amintit că COVID-19 a fost a opta cauză de deces în rândul copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani în ultimul an.

80% dintre adulți sunt vaccinați în Israel

Israelul a fost una dintre primele ţări în care a fost demarată o campanie detaliată de vaccinare. Complexitatea mobilizării statului evreu a fost datorată unui acord cu compania farmaceutică Pfizer. Prin colaborarea respectivă, Israelul a primit acces rapid la milioane de doze de ser plătite în schimbul informațiilor înregistrate despre efectele vaccinului pe scară largă.

Campania de vaccinare a dus la dubla vaccinare a 5,7 milioane de israelieni din totalul de nouă milioane. În prezent, 80% dintre cetățenii adulți sunt imunizați prin injectare. Ba mai mult, în vara lui 2021, a fost lansată o nouă campanie pentru administrarea unei doze de rapel. La aceasta au răspuns peste patru milioane de persoane, conform agerpres.ro.