Pământul s-ar putea răzvrăti împotriva oamenilor. Covid a fost doar un avertisment, data viitoare va fi mai rău!

Potrivit lui Lovelock, Geea s-ar putea „răzvrăti” împotriva acțiunilor oamenilor, care au adus Pământul în pragul catastrofei climatice. Având în vedere tratamentul groaznic aplicat de oameni mediului înconjurător, Geea (sau Gaia) este pe cale să se răzvrătească, avertizează Lovelock într-un comentariu pentru The Guardian, citat de de site-ul Futurism

Deși un astfel de argument poate suna asemănător cu scenariul din „Avatar”, el reprezintă conștientizarea oamenilor că acțiunile noastre de distrugere a Pămîntului se vor întoarce împotriva noastră. Și asta înseamnă că trebuie să acționăm chiar acum, dacă nu vrem să ne confruntăm cu consecințe grave.

Lovelock susține că temperaturile de la suprafață ale planetei noastre au fost modulate, de miliarde de ani, „mulțumită Geei: păduri, oceane și alte elemente din sistemul de reglare al Pământului au menținut temperatura de suprafață destul de constantă și aproape optimă pentru viață”.

Lumea, care a schimbat acest echilibru, va deveni de nerecunoscut

Dar omenirea a început să deranjeze această formulă atent echilibrată. „Două acte de genocid, sufocarea produsă de gazele cu efect de seră și defrișarea pădurilor tropicale, au provocat schimbări la o scară nemaivăzută în milioane de ani”, scrie el.

Deoarece discipline precum astronomia, geologia și meteorologia sunt predate separat în școli și universități, puțini oameni sunt conștienți de forțele naturale care afectează temperatura suprafeței Pământului, subliniază ecologistul.„Intrăm într-o eră de căldură în care temperatura și nivelul mării vor crește deceniu după deceniu, până când lumea va deveni de nerecunoscut.”

Trebuie să construim mai multe centrale nucleare pentru a depăși acest lucru

În opinia lui Lovelock, nu putem pur și simplu să spunem acum că instalăm mai multe parcuri solare și eoliene pentru a pune capăt dependenței noastre de arderea combustibililor fosili. De altfel, cconcluzia sa este absolut surprinzătoare: „Trebuie să construim mai multe centrale nucleare pentru a depăși acest lucru, dar ecologiștii vor trebui mai întâi să treacă peste temerile lor exagerate privind radiațiile”.

COVID-19 s-ar putea să fi fost un feedback negativ

Pandemia de COVID-19 este pentru el doar un avertisment, un semn al nemulțumirii spiritului planetei noastre. „Virusul COVID-19 s-ar putea să fi fost un feedback negativ”, scrie Lovelock. „Geea va încerca mai mult data viitoare și chiar cu ceva și mai rău”, avertizează el.