Cristian Bușoi a menționat că, delegația Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie pe care o conduce zilele acestea în Washington DC, are misiunea de a stabili un parteneriat clar și asumat între Parlamentul European și Congresul SUA pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, susținerea și promovarea unor standarde comune în domeniul tehnologiei și inovației și găsirea unor soluții cu aplicabilitate largă pentru criza din energie.

„Am avut două întâlniri foarte importante cu președintele Comisiei Speciale pentru Criza Climatică din Congresul SUA, Kathy Castor, și colegii dumneaei democrați și republicani din Comisie și cu Cathy McMorris Rodgers, lider în Comisia pentru Energie și Comerț din Camera Reprezentanților.

Angajament ferm pentru implementarea Pactului Verde

În cadrul dialogurilor am reamintit angajamentul clar și ferm al UE pentru implementarea Pactului Verde European (Green Deal) cu ținta intermediară Fit for 55 pentru 2030, dar și nevoia unui echilibru în toate acțiunile noastre pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă, să nu punem în pericol locurile de muncă sau competitivitatea industriilor și să ne menținem siguranța energetică, la prețuri decente ale energiei pentru cetățeni și industrie”, a spus Cristian Bușoi într-un comunicat de presă.

În opinia sa, o coordonare mai bună UE – SUA este necesară și importantă nu doar pentru a stabili standarde internaționale pentru tehnologii curate și calendarul către zero emisii de carbon, dar și pentru a vorbi pe o singură voce despre soluțiile la creșterea prețurilor la energie și protejarea cetățenilor și companiilor.

Cristian Bușoi: România poate să fie locul în care SUA să facă investiții importante

„Noua administrație de la Casa Albă este extrem de activă în a promova noua paradigmă, iar România poate să fie locul în care SUA să facă investiții importante în domeniul energiei și al noilor tehnologii.

Mini-reactorul nuclear care va fi construit în România, cu o tehnologie complet inovatoare, investițiile anunțate în parteneriat cu SUA la Centrala Nucleară de la Cernavodă pentru unitățile 3 și 4 sunt semnale clare că relația dintre București și Washington se bazează pe încredere reciprocă, ceea ce înseamnă deschidere și oportunități pentru noi investiții în domeniul energiei și al noilor tehnologii”, a punctat Cristian Bușoi. Europarlamentarul PNL este președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European.

Acesta a menționat că delegația Comisiei ITRE, pe care o conduce în SUA, a avut întâlniri la Congresul American și Casa Albă, la Departamentul de Stat, Departamentul de Comerț, Camera de Comerț Americană, Consiliul Industriei pentru Tehnologia Informației, Institutul Național pentru Standarde și Tehnologie, dar și întrevederi cu liderii unor importante Think Thank-uri și reprezentanții industriei din Statele Unite.