Pfizer face mișcarea momentului! Schimbare definitivă a valabilității vaccinului

Vaccinul produs de Pfizer va avea preungită perioada de valabilitate, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat undă verde în acest sens. În prezent valabilitatea vaccinului Pfizer este de 6 luni, însă EMA a decis prelungirea acesteia cu încă trei luni pentru toate țările.

„La momentul în care vaccinurile au fost autorizate, perioada de valabilitate a fost de 6 luni. Această perioadă de valabilitate a avut un studiu de stabilitate care arăta că pentru șase luni, la -80 de grade, vaccinul își menține toate datele de calitate și de imunogenitate. EMA a analizat ulterior datele de stabilitate și s-a decis prelungirea perioadei de valabilitate cu încă trei luni.

Perioada de valabilitate pentru toate vaccinurilor de la Binotech/Pfizer este extinsă la 9 luni și este aplicabilă tuturor țărilor, este o decizie definitivă. Pe măsură ce sunt colectate noi date este probabil ca termenul de valabilitate să se prelungească și în viitor pentru produsele stocate la o temperatură ultra joasă”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheoghiță a avut un mesaj și pentru părinți

Având în vedere numărul crescut de cazuri printre minori, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a avut un mesaj și pentru părinți. Acesta a declarat că valul patru al pandemiei nu se aseamăcă cu cele anterioare , subliniind că varianta Delta este mult mai periculoasă și se trasmite mai ușor.

„Vedem o creștere importantă la vaccinare în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani. Și din experiența din acest sfârșit de săptămână vedem că tot mai mulți tineri vor să se vaccineze. Având în vedere că au în familie persoane vulnerabile sau că vor să merargă la cursuri, ei aleg să vină și să se vaccineze. Există o tendință de vaccinare în rândul celor tineri, a persoanelor active sub 60 de ani.

Într-o pandemie în care varianta dominantă e cu o contagiozitate atât de ridicată (cum e varicela sau alte afecțiuni) o să fie greu să limităm pandemia fără vaccinarea tinerilor. Doar cu o rată mare de vaccinare putem să limităm cazurile.

Avest val patru nu seamănă cu celelalte anterioare. Delta e de cel puțin două ori mai contagioasă. Are această capacitate de a genera sute și mii de cazuri”, a spus Gheorghiță.