Valeriu Gheorghiță susține că persoanele vaccinate deja cu ambele doze sau care au fost infectate cu noul coronavirus își fac testele de anticorpi,iar în funcție de rezultat, ele se hotărăsc dacă mai fac sau nu doza a treia de vaccin.

În acest context, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID susține că o astfel de abordare nu este corectă, precizând că deocamdată măsurarea anticorpilor nu este un criteriu fiabil pentru doza booster. Totodată, Valeriu Gheorghiță a mai subliniat faptul că testele sunt standard și nu pot fi comparate rezultatele.

„Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele. Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85 la sută, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană.

Cum funcționează testele de anticorpi 

De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid a vorbit și despre valorile limită în ceea ce privește anticorpii existenți, precizând că în anumite cazuri nu există neapărat anticorpii care blochează intrarea virusului în celulă, iar testele nu pot demonstra acest lucru.

„În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție, undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate. Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a mai adăugat medicul Valeriu Gheorghiță.