"Începând cu 1 august, centrala poate livra pe baze comerciale electricitate în sistemul naţional, în funcţie de condiţiile de pe piaţa de electricitate şi cadrul de reglementare din România. Cu o capacitate de 860 MW şi investiţii de peste 500 milioane de euro, centrala de la Brazi reprezintă cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din România din ultimii douăzeci de ani. Prin funcţionare la capacitate maximă, centrala ar putea acoperi circa 8-9% din piaţa de electricitate", se arată în comunicat.

Prima centrală privată de producere a energiei electrice din România a fost realizată cu ajutorul finanţării BERD. BERD a  cofinanţat construcţia centralei cu un împrumut de 200 milioane euro, acordat în mai 2009, împreună cu Banca Europeană de Investiţii, care a oferit o facilitate similară de 200 milioane euro.

Petrom a marcat începerea construcţiei efective a centralei pe gaze de la Brazi în data de 3 iunie 2009. Lucrări pregătitoare au fost demarate încă din 2008. Potrivit analiştilor băncii de investiţii Jefferies & Co, citați de Bloomberg, profitul EBIT (înainte de dobânzi și taxe) al OMV Petrom ar putea crește cu circa 100 milioane de euro odată cu pornirea centralei de la Brazi.