Petrom a inaugurat o unitate nouă de procesare a gazelor în cadrul terminalului petrolier de la Midia, judeţul Constanţa, investiţiile totale în proiect ridicându-se la aproximativ 90 milioane euro, a anunţat, joi, compania.

Unitatea, care a fost construită împreună cu grupul german Linde Group  are o capacitate de procesare a gazelor de 3,8 milioane metri cubi pe zi, de peste două ori mai mare decât vechea instalaţie.

Noua unitatea are o rată de recuperare a compuşilor grei din gaze de 99%, ceea ce permite recuperarea a 340 de tone de condensat pe zi, vechea instalaţie având o putere de recupereze de numai 100 tone/zi.

Investiţie pentru gazele extrase din Marea Neagră

Petrom produce gaze asociate şi libere din instalaţiile sale din Marea Neagra, care necesită procesare pentru a fi injectate în sistemul naţional de transport. Unitatea de procesare a gazelor de la Midia procesează volumele de gaze colectate pentru a îndeplini specificaţiile gazelor pentru vânzare, prin înlăturarea compuşilor grei din gaze precum propan, butan şi pentan.

Compuşii uşori rămaşi, metan şi etan, sunt apoi transferaţi în reţeaua Sistemului Naţional de Transport pentru distribuţie ulterioară către clienţi, în timp ce compuşii grei din gaze sunt transportaţi în formă lichidă pe cale ferată către rafinăriile companiei.

Totodată, instalaţia de la Midia dispune de propria centrală de energie electrică în cogenerare, cu o capacitate de 10 MW, care permite unităţii de la Midia să funcţioneze independent de orice altă sursă externă de energie electrică.

Petrom, controlat de grupul austriac OMV, este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, având în exploatarea rezerve de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol.

Compania are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Petrom deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 269 benzinării în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Anul trecut, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4,552 milioane euro,şi un rezultat EBITDA (profit înainte de plata dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizării) de 969 milioane euro.