Petrolul poate fi noul tutun? OPEC e gata să-și reducă oferta pentru a evita o scădere a prețului petrolului

Cu toate acestea, așa cum se știe, companiile din industria tutunului au demonstrat, în ciuda presiunilor, că pot să-și sporească profiturile și pe o piață în scădere.

Preţurile petrolului au continuat să crească în ultimele zile, impulsionate de numeroase semnale conform cărora OPEC ar putea reduce producţia.

Săptămâna trecută, OPEC a sugerat, spre stupefacția tuturor, că ar putea lua în considerare o reducere a producției. SUA şi alte state occidentale mari consumatoare de petrol au cerut organizației, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia mondială de petrol, să pompeze mai mult ţiţei pe piaţă pentru a ajuta la reducerea preţurilor, care au fost stimulate de revenirea cererii şi invazia rusească din Ucraina.

Schimbare de strategie a OPEC

Cu prețul țițeiului Brent ajuns la 90-100 dolari pe baril, reducerea producției de către OPEC ar reprezenta o schimbare de strategie, față de practicile anterioare ale organizației.

Preţul ţiţeiului Brent (tranzacţionat pe piaţa din Europa) s-a apropiat de nivelul maxim istoric de 147 de dolari pe baril în martie, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a alimentat temerile privind aprovizionarea.

OPEC a fost deja implicată într-un război al prețurilor, care a împins prețurile petrolului la valori negative, în urmă cu doar câțiva ani, după care a decis o reducere a producției, pentru a aduce prețul petrolului la niveluri mai „normale”, scrie Seekingalpha.

Nu există niciun scenariu în care cererea de petrol să devină constantă

BP Energy Outlook 2022 prognozează ”un vârf al cererii de petrol” care se va înrăutăți progresiv în viitor. De fapt, nu există niciun scenariu în care cererea de petrol să devină constantă sau mai scăzută în 2025 (comparativ cu 2019) și să nu scadă brusc, până în 2050. O astfel de situație poate fi pusă pe seama „scăderii utilizării petrolului în transportul rutier pe măsură ce flota de vehicule devine mai electrificată”.

Îngrijorări în rândul producătorilor de petrol

Viteza cu care vehiculele electrice și sursele regenerabile preiau piața (în iunie 2022, vehiculele electrice au reprezentat 25,9% din vânzările de autovehicule doar în China) poate provoca îngrijorări în rândul producătorilor de petrol din mai multe motive. În primul rând, exploatările petroliere au devenit din ce în ce mai costisitoare, situație pe care teoreticienii au anticipat-o încă din anii 1970.

Precedentul Big Tobacco arată cât de repede se poate transforma sentimentul investitorilor

În al doilea rând, capex-ul uriaș (cheltuielile de capital pe care o companie le face în vederea investiției) necesar pentru a aduce petrolul pe piață va avea un impact semnificativ: companiile vor fi mai puțin dispuse să facă investiții atât de mari, având în vedere incertitudinea.

Companiile de tutun au demonstrat că este posibil să crească profiturile pe o piață în scădere. Dar precedentul Big Tobacco, care și-a pierdut o mare parte din valoarea de piață în ultimii ani în urma unui nou val de reglementări privind fumatul, arată, de asemenea, cât de repede se poate transforma sentimentul investitorilor, dacă anumite politici se schimbă.