Joi, 17 decembrie, preţurile petrolului au atins noi maxime ale ultimelor nouă luni, totul ca urmare a optimismului înregistrat printre traderi în legătură cu progresele făcute în cadrul negocierilor pentru noul program de stimulare a economiei americane şi soliditatea cererii din Asia.

Astfel, cotaţia petrolului Brent a crescut joi, 17 decembrie, la un maxim de 51,90 dolari/baril, în timp ce preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a urcat la un vârf al şedinţei de 48,59 dolari/baril. Ambele contracte au fost la cel mai înalt nivel de la începutul lunii martie a acestui an.

Optimismul traderilor este influenţat puternic de faptul că, în Statele Unite, congresmenii americani sunt foarte aproape să ajungă la un acord pentru noul program de ajutoare, ce ar urma să aibă o valoare de 900 de miliarde de dolari, pentru susţinerea americanilor şi a companiilor afectate de pandemia de coronavirus.

Tot joi, dolarul american a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate, raportat la principalele valute, iar această tendinţă susţine preţurile petrolului, pentru că acesta devine mai ieftin pentru cumpărătorii care deţin alte monede, scrie news.ro.

Investitorii aşteaptă cu interes reuniunea OPEC+ programată pentru 4 ianuarie

La începutul săptămânii, cotaţia barilului de petrol era tot în creştere, ţiţeiul Brent trecând pragul de 50 de dolari pe baril, pe fondul speranţelor că introducerea vaccinurilor împotriva COVID-19 va stimula cererea globală de combustibili, în timp ce explozia la un tanc petrolier din Arabia Saudită a provocat îngrijorări cu privire la stabilitatea în regiune, transmite Reuters.

Cotaţia futures pentru barilul de ţiţei Brent, cu livrare în luna februarie, a crescut luni dimineaţa cu 0,8%, până la 50,35 dolari per baril, în timp ce cotaţia futures la petrolul U.S. West Texas Intermediate cu livrare în luna februarie a crescut cu 1,1% peste pragul de 47 de dolari, notează şi Agerpres.

Preţul petrolului este în creştere pentru a şasea săptămână consecutiv, cea mai lungă perioadă de creştere înregistrată după luna iunie.

SUA au demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19, ceea ce a alimentat speranţele că restricţiile impuse în contextul pandemiei ar putea fi ridicate în curând, ceea ce ar putea stimula cererea celui mai mare consumator mondial de petrol.

“Introducerea vaccinului va avea un efect pozitiv asupra combustibililor rutieri şi eventual asupra cererii de combustibili pentru avioane”, spune Stephen Innes, analist şef la Axi.

Separat, armatorul BW Group a anunţat luni dimineaţa că tancul său petrolier BW Rhine a fost afectat de o explozie, care a provocat un incediu la bord, în timp ce descărca petrol în portul Jeddah din Arabia Saudită.

Investitorii aşteaptă acum cele două reuniuni ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol şi aliaţilor săi, un grup denumit OPEC+. Reuniunea comitetului ministerial de monitorizare este programată pentru 16 decembrie, urmată de reuniunea OPEC+ din data de 4 ianuarie când va fi analizată situaţia de pe piaţă după ce la ultima reuniune s-a decis să fie limitată creşterea producţiei la 500.000 de barili pe zi începând cu anul următor.