Oamenii de știință au spus că peștele și alte fructe de mare nu pot transmite un virus și cel mai probabil datorită condițiilor de depozitare și manevrare de pe o piața aglomerată au contribuit la focarul local.

După depistarea coronavirusului pe o masă de prelucrat somon, importat pe piața angro Xinfadi, marile supermarketuri din Beijing, inclusiv Carrefour și Wumart, au eliminat somonul de la vânzare. Unele piețe din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei și provincia Shanxi din China de Nord au suspendat, de asemenea, vânzările de somon, relatează presa, după cum transmite Globaltimes China.

Restaurantele cu sushi sunt de asemenea afectate și mulți au încetat să mai servească mâncăruri cu somon. O asociație de restaurante Nanjing din provincia Jiangsu a Chinei de Est a sugerat și suspendarea livrărilor de fructe de mare.

Yang Zhanqiu, director adjunct al departamentului de biologie patogenă de la Universitatea Wuhan, a declarat duminică la Global Times că aceste piețe vând toate tipurile de produse alimentare. Cel mai probabil datorită mediului umed și fluxului mare de vânzători și clienți au dus la formarea de focare ale virusului care s-au răspândit ușor mai apoi.

Infecțiile recente au provocat îngrijorare în ceea ce privește consumul de pește

Ultimele infecții au provocat îngrijorări cu privire la consumul de fructe de mare și pește. Fan Jingli, localnic din Beijing, după ce a luat masa la un restaurant de sushi, a spus că are în vedere efectuarea unui test COVID-19 pentru a exclude posibilitatea contractării virusului.

Cu toate acestea, oamenii de știință au spus că nu există nicio posibilitate ca fructele de mare în sine, inclusiv somonul, să poarte noul coronavirus.

Noul coronavirus afectează în principal mamiferele, iar efectele sale patologice sunt concentrate în principal în plămâni. Somonul și alte fructe de mare nu pot găzdui noul coronavirus. Nu există boli comune care pot fi răspândite de la pește la oameni.

Zece cartiere din Beijing, în carantină

Zece noi zone rezidenţiale au fost plasate în carantină la Beijing, a anunţat luni primăria locală, în contextul în care autorităţile chineze au descoperit noi cazuri de contaminare într-o piaţă angro din nord-vestul capitalei, în districtul Haidian, după ce închiseseră deja săptămâna trecută o gigantică piaţă de produse proaspete din sudul metropolei, în districtul Fengtai. Unsprezece cartiere rezidenţiale au fost plasate în carantină în acest sector.

După ce a reuşit practic să controleze epidemia începând din luna martie, China, unde COVID-19 a apărut la sfârşitul anului 2019, s-a confruntat weekendul trecut cu o reapariţie a numărului de cazuri de contaminare, centrată în jurul uriaşei pieţe din Xinfadi, în sudul capitalei.

Piaţa a fost închisă, cu excepţia sectorului dedicat fructelor şi legumelor.

Autorităţile locale au demarat o masivă campanie de testare a lucrătorilor din piaţă şi a vizitatorilor, precum şi a locuitorilor din acel sector, din care peste 10.000 au fost deja testaţi.