Dintre aceste victime, 1,3 milioane mor din cauza poluării urbane, atât în statele dezvoltate, cât şi în cele sărace. Din totalul deceselor anuale, 1,1 milioane ar fi putut fi evitate dacă normele în materie de poluare ar fi fost respectate, consideră OMS.

În multe ţări, poluarea atmosferică atinge niveluri periculoase pentru sănătate, cele mai afectate zone aflându-se în statele cu creştere economică rapidă, ca India şi China, a subliniat Maria Neira, directorul departamentului de sănătate publică şi mediu al OMS.

În unele oraşe, concentraţia de particule fine depăşeşte de până la 15 ori pragul maxim fixat de OMS.

Aerul poluat poate "pătrunde în plămâni, intra în circulaţia sângelui şi cauza cardiopatii, cancere ale plămânilor, astm şi infecţii respiratorii", indică OMS.

Principalele cauze ale poluării aerului sunt mijloacele de transport, industria, folosirea biomasei sau a cărbunelui pentru prepararea hranei şi încălzirea locuinţelor, precum şi centralele electrice pe cărbune. Efectele cele mai grave sunt observate la persoanele deja bolnave, la copii şi la vârstnici.

Pentru combatarea poluării aerului, OMS recomandă dezvoltarea reţelelor de transport public, promovarea mersului pe jos şi cu bicicleta, sau construirea de centrale electrice bazate pe alţi combustibili decât cărbunele.

Studiul publicat luni a luat în calcul date privind calitatea aerului furnizate de 1.100 oraşe din 91 ţări (lipsind, de pildă, Rusia sau unele state africane), dintre care 80 nu respectă valorile de referinţă ale OMS.
Sursa: Agerpres