Pe piata imobiliara, sectorul caselor de lux este un domeniu privilegiat: tranzactiile sunt mai putine, dar sumele vehiculate sunt exorbitante, de ordinul sutelor de mii de dolari. Potrivit declaratiilor directorului agentiei imobiliare Echinox, Mihnea Serbanescu, o vila ultrafinisata poate sa ajunga si la 800.000-2.000.000 USD.
Cel mai infloritor climat pentru dezvoltarea unei astfel de afaceri este cel din Bucuresti, unde se concentreaza mediul diplomatic si staff-ul marilor companii multinationale. Aici exista o cerere constanta de locuinte superfinisate, astfel incat agentiile imobiliare specializate in tranzactii cu imobile de lux au intotdeauna o clientela asigurata. Dar pentru banii pe care ii cer, proprietarii care-si scot vilele pe piata (la vanzare sau inchiriere) trebuie sa si ofere o marfa pe masura. Trebuie ca respectivul imobil sa arate impecabil, sa aiba instalatiile bine puse la punct, finisaje deosebite, curte de la 200 mp in sus si sa fie amplasat intr-o zona buna. In functie de acesti factori, valoarea imobilelor variaza foarte mult. Mihnea Serbanescu ne-a prezentat un exemplu concludent: pe bulevardul Dacia (una dintre cele mai cautate zone ale Capitalei), un apartament batranesc, cu sobe si obiecte sanitare vechi, se inchiriaza cu 2.000 USD/luna, in timp ce un apartament modern, in vila invecinata, cu aceeasi varsta, dar renovata, care are incalzire centrala si bai sofisticate, ajunge la 4.000 USD/luna.
Inchirierile reprezinta 90% din tranzactiile de pe aceasta piata elitista. Se cer mult case „cu stil”, de cele mai multe ori vechi si renovate, ascunse de arbori si cu garaj. Vanzarile sunt putine, poate si pentru ca Romania este una dintre cele mai scumpe tari in ceea ce priveste sectorul rezidential. Oferta creste insa pe zi ce trece. Din pacate, nivelul calitatii si al confortului lasa de multe ori de dorit. Investitorii care dupa 89 au vazut o oportunitate in a construi locuinte de lux nu au inclus in reteta toate ingredientele. Asa au aparut in cartiere bune, precum Primaverii si Domenii, bloculete inghesuite, cu de la doua la cinci etaje, care desi au apartamente mari, luxoase, sunt realizate dupa proiecte anoste si finisate in graba, nu au perspectiva si nici verdeata in jur. Pentru a-si recupera cat mai repede banii, proprietarii lor, intrucat nu-si gasesc chiriasi pentru aceste conditii, scot la vanzare apartamentele sub pretul pietei.
In provincie, piata este in regres in ambele domenii – si la inchirieri, si la vanzari. In Cluj, preturile se mentin la nivelul anilor trecuti. Potrivit declaratiilor directorului Agentiei Casa Lux Cluj, ardelenii cumpara foarte rar vile. Ei prefera sa-si aleaga singuri terenul si sa le ridice in regie proprie sau sa-si angajeze firme specializate care sa realizeze ceea ce-si doresc. Tranzactii se mai fac cu apartamente in vile vechi, centrale, de doua-trei camere, pe care se cere aproximativ 45.000 USD.
Si in Timisoara se inregistreaza acelasi fenomen. In plus, apartamentele scoase la vanzare sunt supraevaluate. Georgy Osanischi, directorul agentiei Impuls NG, sustine ca preturile sunt aberante comparativ cu puterea de cumparare a localnicilor. Apar si in orasul de pe Bega cartiere noi, de vilisoare (zona Plopilor, de exemplu), unde se construieste masiv, dar casele fatoase nu sunt de vanzare. Aici, preturile terenurilor parcelate au crescut de la 5-10 USD la 25-35 USD pentru un metru patrat.
In Moldova, vilele sunt mult mai ieftine. Luigi Turcu, managerul agentiei Gesat Iasi, afirma ca pentru tot ce este peste 50.000 USD nu sunt cumparatori. Pe piata „stau” vilisoare din zone bune, Copou si Podul Vechi, de patru-cinci camere si cu finisaje occidentale pe care se cere numai 60.000-70.000 USD.
Doua ambasade straine isi cauta resedinte
Din cauza restrangerii patrimoniului regiei Locato, in ultimii doi ani, ambasadele isi cauta pe cont propriu alte imobile. De cele mai multe ori, ele apeleaza simultan la mai multe agentii imobiliare si selecteaza la sange toate ofertele propuse de acestea.
In prezent, doua din cele mai bogate reprezentante diplomatice sunt in cautare de case. Potrivit directorului Agentiei imobiliare Cagead, Ioana Draghici, strainii vor cladiri foarte mari, de circa 500 mp desfasurati, cu living de minimum 100 mp, cu patru dormitoare si cu finisaje deosebite. Cea mai dificila conditie de indeplinit este marimea terenului, pentru ca se cere o curte de circa1.000 mp, pentru organizarea de receptii si primiri oficiale. Ca buget disponibil, diplomatii pun la bataie maximum 14.000 USD/luna. Doamna Draghici afirma ca exista vile care sa intruneasca aceste conditii, in zonele Dorobanti, Aviatorilor, Casin, dar, din pacate, proprietatile respective sunt in litigiu si nu se pot inca inchiria.
Cat priveste pretul vilelor scoase la vanzare, directorul firmei Cagead considera ca se vinde tot ceea ce are fixat un pret real. Se fac tranzactii pentru apartamente in vila la 100.000-150.000 USD, iar pentru vile, la 350.000-500.000 USD. Ioana Dragici subliniaza ca foarte importante raman stilul arhitectonic, marimea curtii, designul interioarelor si amplasarea.